Wedam Lukičeva pravi, da morajo izdane odločbe izbrisanim status priznati tudi za nazaj. Foto: RTV SLO
Wedam Lukičeva pravi, da morajo izdane odločbe izbrisanim status priznati tudi za nazaj. Foto: RTV SLO

Za Dnevnik je odhajajoča sodnica povedala, da so ustavne odločbe zavezujoče, in če se ne izvršujejo, je nekaj narobe s pravno državo, še posebej, če gre za kršitve človekovih pravic. Vladajoča koalicija po njenem mnenju za rešitev problematike predlaga sprejem ustavnega zakona, ker naj ustavno sodišče ne bi moglo presojati o njegovi vsebini, kar pa po mnenju Wedam Lukičeve ni nujno.

Wedam Lukičeva pravi, da morajo izdane odločbe izbrisanim status priznati tudi za nazaj, ne le za naprej. Dodaja, da, čeprav je odločbe prejelo že veliko izbrisanih, nekateri posamezniki ostajajo hudo prizadeti. Kot primer je navedla pred kratkim obravnavano ustavno pritožbo, ko je občina neplačniku stanovanjske najemnine odpovedala stanovanje.

Stanovanjski zakon pa določa, tako ustavna sodnica, da stanovanja ni mogoče odpovedati, če se izkaže, da najemnik najemnine ni plačeval iz socialnih razlogov. Ti se izkažejo s potrdilom centra za socialno delo, ki pa je pritožnik v konkretnem primeru ni mogel pridobiti, saj je bil leta 1992 izbrisan iz registra v Sloveniji stalno prebivajočih oseb.

Sodnico bo po preteku 9-letnega mandata 31. marca zamenjal Franc Grad s Pravne fakultete v Ljubljani.