SDS bo v DZ vložil predlog sprememb treh zakonov, s katerimi bi izboljšali že sprejete vladne ukrepe. Foto: MMC RTV SLO
SDS bo v DZ vložil predlog sprememb treh zakonov, s katerimi bi izboljšali že sprejete vladne ukrepe. Foto: MMC RTV SLO
SID banka
SDS podpira ukrep dokapitalizacije SID banke. Foto: MMC RTV SLO
Opozicijski odziv na vladne ukrepe

V SDS-u so razočarani, ker vlada ni sprejela predlogov prejšnje vlade, ki jih podpira tudi stranka. Gre za ponovno uvedbo davčne olajšave za naložbe v opremo in neopredmetena osnovna sredstva, povečanje davčne olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj ter znižanje davka na dohodek pravnih oseb.

Od paketa ostala le skromna vrečica?
SDS pozdravlja vladno napoved dokapitalizacije SID banke in povečanje rezervnega sklada Podjetniškega sklada Slovenije, a meni, da je "od napovedanega božično-novoletnega paketa ostala le skromna vrečica", ki gospodarstvu ne bo prinesla tistih učinkov, ki jih to pričakuje.

SDS bo predlagal spremembe treh zakonov
SDS je prepričan, da vladni ukrepi ne bodo dovolj, zato bo v DZ vložil predlog sprememb treh zakonov, in sicer zakona o dohodnini, zakona o izvrševanju proračunov RS-ja za leti 2008 in 2009 in zakona o davku na dodano vrednost. Sprememba zadnjega bi skrajšala rok za vračilo preplačanega DDV-ja s 60 na sedem dni.

Tudi pri zakonu o izvrševanju proračuna predlagajo skrajšanje plačilnih rokov neposrednih proračunskih uporabnikov, in sicer s 60 na 15 dni za investicijske odhodke in s 30 na 15 dni za vse druge obveznosti. Andrej Vizjak, ki je predstavil odzive SDS-a na vladne ukrepe, meni, da bi to vplivalo na plačilno disciplino celotne verige podizvajalcev.

V okviru predloga spremembe zakona o dohodnini pa SDS predlaga dvig meje prihodkov davčnega zavezanca pri opravljanju dejavnosti z 42.000 evrov na 100.000 evrov, da lahko pri ugotavljanju davčne osnove naslednjega leta zahteva upoštevanje normiranih odhodkov.

SDS: Razmere se hitro spreminjajo
Vizjak je dejal, da bodo SDS-ovi predlogi dopolnilo tistim, ki jih je že sprejela vlada, a imajo drugačno sporočilo, saj "ciljajo na tista podjetja, ki so razvojno naravnana". Vizjak je dejal, da prejšnja vlada ni ukrepala, ker se razmere hitro spreminjajo in s tem potrebe po določenih ukrepih. Ob tem se je vprašal, zakaj vlada ni odločneje nastopila v zvezi z morebitnim odlogom zamrznitve sistema plač v javnem sektorju.

A. K. K.

Opozicijski odziv na vladne ukrepe