Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Odprto je še tudi vprašanje obremenitev učiteljev in vzporednega izobraževanja na daljavo.

Po Štrukljevih navedbah je med učitelji praktiki največ pomislekov glede izvedljivosti priporočil, ki jih je ob vnovičnem odprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Priporočila med drugim poleg uporabe zaščitnih mask in drugih varnostnih ukrepov vključujejo oblikovanje manjših oddelkov v vrtcih in šolah.

Ker bodo šli v šolo samo učenci prvega triletja, bi pri tem pomagali učitelji, ki sicer svoje učence izobražujejo na daljavo. A so, kot je dejal Štrukelj, zelo skeptični, da bo mogoče vzporedno izvajati pouk v prostorih šole in na daljavo.

Branimir Štrukelj. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj. Foto: BoBo

Kako vrednotiti dvojno delo?

V sindikatu tako po njegovih navedbah še vedno nimajo odgovora na vprašanje, kako vrednotiti to dvojno delo, prav tako opozarjajo na obremenitev, ki bi lahko presegla normative za področje vzgoje in izobraževanja. "Ne gre le za vprašanje dodatnega plačila, gre tudi za to, da je lahko to nezakonito," je pojasnil sindikalist in napovedal, da se bodo poskušali na to temo s predstavniki ministrstva sestati v prihodnjem tednu.

Vprašanje usposobljenosti

Ob tem je Štrukelj omenil tudi vprašanje usposobljenosti, saj na primer predmetni učitelji za slovenščino ali matematiko niso usposobljeni za razredni pouk. A tudi če so učitelji usposobljeni za razredni pouk, je po Štrukljevi oceni težko začeti pedagoški proces sredi šolskega leta oziroma malo pred koncem, saj niso spremljali, kaj so učenci že obravnavali, prav tako pa učencev niti ne poznajo.

Prav tako bodo morali imeti pravico do izobraževanja na daljavo tisti učenci iz prvega triletja, ki iz zdravstvenih razlogov ne bodo prišli v šolo.

Sorodna novica V vrtčevskih oddelkih od 8 do 10 otrok, v šolah tudi 15

Koliko učiteljev se ne bo moglo vrniti na delovno mesto?

Še ena pomembna neznanka je po njegovem mnenju podatek, koliko učiteljev se iz zdravstvenih ali drugih razlogov na delovno mesto ne bo moglo vrniti. Štrukelj dvomi, da bodo lahko v tako kratkem času vsi prišli na vrsto pri specialistu medicine dela, da bi pridobili potrebno potrdilo, da so v rizični skupini in da zanje ni priporočljivo izvajanje pouka. Prepričan je, da bodo v teh primerih ravnatelji ravnali različno, zato v sindikatu želijo jasna navodila, kaj se zgodi, če učitelj še nima tega potrdila, pa se ve, da spada v rizično skupino.

V vrtcih so eno ključnih vprašanj prostori

Medtem pa so v vrtcih po Štrukljevih navedbah eno ključnih vprašanj prostori, saj je teh že doslej marsikje primanjkovalo, prav tako bodo težava obremenitve vzgojiteljev, saj so ponekod vrtci odprti tudi deset ali več ur in ne more biti en vzgojitelj v skupini od začetka do konca. Priporočila namreč ob zmanjšanju skupin predvidevajo tudi stalnost vzgojiteljev v skupini.

Sorodna novica Vrtčevski oddelki bodo manjši. Ob tem za zdaj več vprašanj kot odgovorov.

V vrtce naj bi prišlo okoli 60 odstotkov otrok

V vrtcih v teh dneh zbirajo podatke pri starših, koliko otrok bodo pripeljali v varstvo. Po Štrukljevih navedbah na območju Ljubljane prvi podatki kažejo, da bo v vrtce prišlo okrog 60 odstotkov otrok. Prav tako se tudi v vrtce na delo iz zdravstvenih razlogov ne bodo mogle vrniti vse vzgojiteljice. "Z obstoječim kadrom se dela v vrtcu na tak način ne da izpeljati," je ocenil Štrukelj.

Psihološke težave ob ponovni vrnitvi v vrtce

Ob tem je poudaril, da tudi psihološkega problema v danih razmerah ni mogoče zanemariti, saj bo po mnenju nekaterih ponoven začetek obiskovanja vrtca za nekatere otroke kot ponovno uvajanje. Hkrati pa bodo drugačne okoliščine, kot so maske, umivanje, omejitve, drugačne skupine, drugi prostori.

Spomnil je, da so bili v sindikatu zelo zadržani glede delnega odpiranja šol in vrtcev, da pa so bili v zdravstveni stroki in ministrstvu prepričani, da je to mogoče. Zato Štrukelj sklepa, da bo na njih ostala tudi odgovornost.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Bodo starši, ki bodo otroke obdržali doma, oproščeni plačila?

Dober teden pred napovedanim odprtjem vrtcev po besedah predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj še ni jasno, ali bodo starši, ki bodo otroke obdržali doma, oproščeni plačila. V tem primeru bi jih namreč v vrtce prišlo manj in bi delo lažje organizirali, če tega ne bo, pa jo skrbi, ali bodo vrtce sploh lahko odprli, je dejala.

V priporočilih in zahtevah, ki so jih ustanove predšolske vzgoje dobile pred vnovičnim odprtjem, predvidenim za 18. maj, je po besedah Bogatajeve precej nejasnosti, največja uganka pa je število otrok, ki bodo vrtce po odprtju obiskali. "Najbolj čakamo na to, da dobimo število otrok, ki jih bodo starši pripeljali v vrtce, in število tistih, ki jih bodo starši zadržali doma, da bomo sploh lahko vedeli, kakšno je stanje glede na predlagani normativ," je pojasnila.