Karl Erjavec zatrjuje, da sojenje za zdaj poteka korektno. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Karl Erjavec zatrjuje, da sojenje za zdaj poteka korektno. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu v zadevi Patria. Znova je bila zaslišana ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

"Očitki tožilstva v obtožnem predlogu vodenijo. Današnje zaslišanje ministrice za obrambo je to samo še potrdilo. Na naslednji glavni obravnavi pa bo zaslišana pravzaprav kronska priča tožilstva, to je izvedenec obrambne stroke, ki bo imel priložnost pojasniti, kje je on zaznal elemente nastajanja škode in kakšna naj bi ta bila," je po zaslišanju Jelušičeve zatrdil Erjavčev zastopnik Luka Podjed.

Erjavec: Tožilka se trudi narediti iz kamna vodo
Nekdanji minister za obrambo Erjavec je pojasnil, da dejstva kažejo, da s tem, kar se je dejansko zgodilo leta 2006, natančneje 19. decembra, ko je podpisal pogodbo s Patrio, ni bila povzročena škoda. Kot pravi, so obravnave na sodišču mukotrpne, tožilka pa naj bi bila trdoživa in vzrajna, pri tem pa naj bi se trudila "narediti iz kamna vodo".

"Prepričan sem, da bo sodišče ugotovilo, da ni bila povzročena nobena škoda in da smo s tem nakupom omogočili slovenskim vojakom, ki s patriami delujejo tudi v Afganistanu, maksimalno varnost, kar je bil tudi namen nakupa," zatrjuje. Meni, da bo zadeva po sredinem zaslišanju obrambnega strokovnjaka Erika Kopača že zrela za razsodbo, saj naj bi ravno Kopač po Erjavčevih besedah dal piko na i celotnemu postopku, saj brez njegovega strokovnega mnenja tudi ne bi bilo obtožnega predloga.

Glede morebitnega zaslišanja Janeza Janše in Boruta Pahorja je povedal, da ju bodo, če se bo pokazala potreba, predlagali kot priči, vendar se naj za zdaj to ne bi zgodilo.

Erjavec: Sem nedolžen
Že ob prihodu na sodišče je Erjavec povedal, da ves čas zatrjuje, da je nedolžen in da ni povzročil nobene škode, saj se navsezadnje oklepniki uporabljajo in so uvedeni v Slovensko vojsko. Zanikal je, da se brani z molkom, in zatrdil, da je na obravnavah "zelo živahen".

Pojasnil je, da ministrica na prejšnjem zaslišanju res ni dejala, da ni bila povzročena nobena škoda, vendar naj bi glede na njen opis dogodkov okoli oklepnikov 8 x 8 in njihove uporabe v Slovenski vojski lahko vsak sklepal, da ni bila storjena nobena škoda, "sicer bi oklepniki stali nekje na nekem dvorišču sami sebi v namen".

Podjed je dodal, da bo pričanje Ljubice Jelušič dodalo še dodaten kamenček v mozaik nedolžnosti njegovega klienta. Pojasnil je, da se bo prekinjeno zaslišanje ministrice nadaljevalo z vprašanji tožilstva. Ta ob prihodu na sodišče ni dajala izjav. Brez besed je šel mimo novinarjev tudi Albin Gutman, nekdanji poveljnik generalštaba Slovenske vojske.

Erjavec in Gutman povzročila za 16,8 milijona škode?
Kot je znano, sta Erjavec in Gutman obtožena nevestnega dela v službi v postopku nakupa oklepnikov patria. Z nakupom naj bi namreč povzročila za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega naj bi od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih vozil.

Po prvi obravnavi prejšnji teden je Erjavec že zatrjeval, da vse kaže na to, da ni ravnal nevestno, po besedah njegovega odvetnika pa naj bi to potrdila tudi ministrica Jelušičeva in načelnik generalštaba Alojz Šteiner. Jelušičeva po takratnem zaslišanju ni dajala izjav.