Foto: AP
Foto: AP

Svetovno gospodarstvo naj bi se po napovedi Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) letos okrepilo za 2,9 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj od septembrske napovedi.

Napovedi rasti za prihodnje leto OECD ni spreminjal. Svetovni bruto domači proizvod (BDP) naj bi se leta 2024 okrepil za 2,7 odstotka, izhaja iz poročila, ki ga je OECD objavil na spletni strani. To bi lahko bila najnižja svetovna rast po svetovni finančni krizi, če izvzamemo prvo leto pandemije covida, so navedli.

Okrepitev svetovne gospodarske rasti na tri odstotke leta 2025 pa je odvisna od nadaljnje upočasnitve inflacije in hitre rasti azijskih gospodarstev.

Slovenija bo po napovedih OECD letos dosegla 1,4-odstotno rast, kar odraža šibko domače in zunanje povpraševanje. Prihodnje leto naj bi se rast v Sloveniji okrepila na 1,8 odstotka, leta 2025 pa na 2,7 odstotka. Zasebno porabo zavira visoka inflacija, vendar naložbe ostajajo na račun evropskih sredstev in ukrepov za obnovo države po poplavah. Razmere na trgu dela bodo ostale nespremenjene, kar bo spodbujalo rast plač, medtem ko bo dejanski prihodki zaradi inflacijskih pritiskov nižji.

Inflacija naj bi medtem po napovedih OECD-ja v Sloveniji letos znašala 7,5 odstotka, prihodnje leto naj bi se spustila na 4,8 odstotka, leta 2025 pa na 3,2 odstotka.

"Inflacija se niža, vendar se rast upočasnjuje. Zaostritev denarne politike v boju proti inflaciji kaže svoje posledice. Napovedujemo mehak pristanek za razvita gospodarstva, ki pa je daleč od tega, da bi bil zagotovljen," je v najnovejšem poročilu zapisala glavna ekonomistka pri organizaciji Clare Lombardelli.

Spopadi na Bližnjem vzhodu bi lahko poslabšali napovedi

OECD je opozoril na kratkoročna tveganja, ki bi lahko še poslabšala napovedi, in pri tem poudaril vojaški konflikt med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, ki je "glavni vir negotovosti" za svetovno gospodarstvo.

"Če se bodo spopadi razširil na širše območje, obstaja večje tveganje za upočasnitev rasti in zvišanje inflacije," opozarjajo pri organizaciji, ki glede gospodarske politike svetuje 38 državam.
Upočasnitev svetovne rasti je sicer posledica višjih obrestnih mer, ki so jih uvedle centralne banke, da bi znižale inflacijo, vendar bi se morala rast znova okrepiti, ko se bodo obrestne mere skupaj z inflacijo v začetku prihodnjega leta začele nižati.

Napoved gospodarske rasti za ZDA je organizacija dvignila za 0,2 odstotne točke, na 2,4 odstotka za letos in 1,5 odstotka za prihodnje leto. Kitajski je za letos rast izboljšala na 5,2 odstotka, medtem ko naj bi se prihodnje leto v drugem največjem gospodarstvu na svetu rast upočasnila na 4,7 odstotka. Obe sta za 0,1 odstotne točke višji kot v septembrski napovedi. Japonsko gospodarstvo naj bi prihodnje leto imelo enoodstotno rast, kar je 0,7 odstotne točke manj od pretekle napovedi.

OECD je napoved rasti območja z evrom za letošnje leto ohranil pri 0,6 odstotka, za prihodnje leto pa jo je znižal za 0,2 odstotne točke, na 0,9 odstotka. Nemško gospodarstvo naj bi se letos nekoliko skrčilo, prihodnje leto pa okrepilo za 0,6 odstotka.