Gusenbauer Haiderja pošilja k psihiatru. Foto: EPA
Gusenbauer Haiderja pošilja k psihiatru. Foto: EPA
Dvojezični napis v Mali vesi
Dvojezični napisi so stvarno vprašanje. Foto: RTV SLO

Haiderja je tako označil sam predsednik stranke Alfred Gusenbauer. Dejal je, da je Haider na svobodi samo zato, ker ima avstrijska psihiatrija odprti način delovanja.

Izjava je povzročila razburjenje v Haiderjevi stranki BZÖ. Ta zahteva takojšnje opravičilo, ravnanje Gusenbauerja pa povezuje z dogajanjem v totalitarnih režimih. Haiderjeva stranka je vodjo SPÖ-ja označila tudi kot sovražnika Korošcev. Na svojih spletnih straneh BZÖ sicer trdi, da je Haider določbe zakonodaje o postavitvah dvojezičnih napisov uresničil 100-odstotno. Priznavajo, da na Koroškem še ni postavljenih le osem dvojezičnih krajevnih napisov, vendar je njihova postavitev v pristojnosti občin in ne deželnega glavarstva.

Preberite si več o Haiderjevem stališču do odločbe ustavnega sodišča.
Na stran koroškega deželnega glavarja se je postavila tudi najmočnejša avstrijska stranka, desnosredinska ÖVP. Gospodarski minister Martin Bartenstein, ki prihaja iz njenih vrst, je izjavo označil za nesprejemljivo. Po njegovem mnenju se je Gusenbauer z njo spet diskvalificiral in se tako dodatno oddaljil od možnosti, da bi kdajkoli postal avstrijski kancler.

Ministrica bi izključila čustva
Avstrijska pravosodna ministrica Karin Gastinger je v odzivu na težave z napisi na Koroškem dejala, da je treba izključiti čustva.

Ministrica v prvem komentarju dogajanja na avstrijskem Koroškem ni želela odgovoriti, ali pomeni Haiderjevo ravnanje absurd pravne države. Dejala je, da ji kot pravosodni ministrici ni treba komentirati sodb sodišča.

Vabimo vas, da na forumu izrezite svoje mnenje o postavitvah napisov.
Za ministrico, ki prihaja prav z avstrijske Koroške, dvojezični napisi ne predstavljajo čustvenih težav, je še dejala. Čustva po njenem mnenju ne sodijo v razpravo o dvojezični topografiji, saj gre zgolj za stvarno vprašanje.