Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Novi zakon je po navedbah ministrstva za pravosodje med najpomembnejšimi zakoni s področja varstva človekovih pravic. Obdelava osebnih podatkov je v skladu z njim prepovedana, če se izvaja tako, da nedopustno diskriminira posameznika glede na njegove osebne okoliščine. Upravljavci morajo v določenih primerih voditi tudi dnevnik obdelave.

Zakon poleg tega opredeljuje izvajanje videonadzora, pri tem pa vključuje več varovalk. Prav tako določa, v katerih primerih je dovoljena obdelava biometričnih osebnih podatkov. Ne nazadnje določa sodno varstvo pravic posameznika.

Sorodna novica Nov zakon o varstvu osebnih podatkov: videonadzor ni dovoljen v dvigalih, sanitarijah, sobah

Na nujnost prenosa splošne uredbe o varstvu podatkov v naš pravni red so dolgo opozarjali tudi pri Informacijskem pooblaščencu, pri katerem so v ospredje dogodka pred evropskim dnevom v petek postavili prav nedavno uveljavitev novega zakona.

Statistika pooblaščenca

Informacijski pooblaščenec je lani uvedel 1030 inšpekcijskih postopkov, prejeli pa so 160 pritožb zaradi kršitev pravic posameznikov. Dejavni so bili v 190 postopkih sodelovanja pri čezmejnem nadzoru zoper upravljavce, ki imajo sedež v drugih državah članicah EU-ja, njihove dejavnosti pa zadevajo tudi slovenske državljane. Pooblaščenec vsako leto prejme tudi veliko zaprosil za mnenje. Lani je bilo tako izdanih 876 pisnih mnenj, izvedenih pa je bilo več kot 2300 svetovanj po telefonu.

Certifikati s področja informacijske varnosti

Tudi letos je pooblaščenec podelil priznanja organizacijam, ki so v preteklem letu pridobile certifikat s področja informacijske varnosti. Tega je lani dobilo rekordnih 30 organizacij. S pridobitvijo certifikata dobitniki izkazujejo veliko stopnjo zavedanja o pomenu varovanja informacij in s tem osebnih podatkov.

Tradicionalno so podelili tudi priznanje ambasador zasebnosti, ki ga je za leto 2022 prejel predstojnik katedre za informacijsko varnost na mariborski fakulteti za varnostne vede Blaž Markelj. Nagradili so ga za uspešno povezovanje deležnikov, organizacijo aktualnih konferenc in delo z mladimi na področju informacijske varnosti.

Evropski dan varstva osebnih podatkov, 28. januar, je razglasil Svet Evrope ob podpori Evropske komisije.