Z ministrstvom za zdravje naj bi se pogajali isti ponudniki kot v prejšnjem, neuspelem razpisu. Foto: RTV SLO
Z ministrstvom za zdravje naj bi se pogajali isti ponudniki kot v prejšnjem, neuspelem razpisu. Foto: RTV SLO

Člani odbora so namreč zahtevali navzočnost predstavnikov državne revizijske komisije. Predvsem opozicijski člani odpora želijo preveriti, ali je za zaplete pri naročilu 18 operacijskih miz za pet slovenskih bolnišnic kriva zakonodaja o javnih naročilih in ali se mora spremeniti.

Seja je bila burna, pojavil se je tudi očitek ministrstvu za zdravje, da se razpisi pripravljajo na kožo določenim ponudnikom, kar je vodja sektorja za naložbe v javno zdravstvo Dušan Blaganje odločno zanikal. Blaganje je dejal, da so bili postopki vedno jasni, pregledni in javni, razpisne dokumentacije pa so bile po njegovih besedah nediskriminatorne.

Pobudo za vsebino današnje razprave je zaradi nujnosti dobave miz dala poslanka LDS-a Cveta Zalokar Oražem. Opozicijska članica odbora za zdravstvo meni, da bi bilo treba preučiti tudi možnosti za spremembo zakonodaje na področju javnih razpisov.

Ponudbe za pogajanja do četrtka
Da je postopek nerazumno dolgotrajen, so si poslanske skupine enotne. V agonijo nabave operacijskih miz se je pred kratkim vpletel tudi predsednik republike Janez Drnovšek, tudi njegovo posredovanje pa vidnejših uspehov za čakajoče bolnike ni prineslo. Do četrtka bo ministrstvo za zdravje ponudnikom poslalo vabila za začetek pogajanj za dobavo 18 miz za pet slovenskih bolnišnic.