Milan Zver je spregovoril o svoji predsedniški kandidaturi. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Milan Zver je spregovoril o svoji predsedniški kandidaturi. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Predsedniški kandidat Zver poziva k enotnosti

Predsedniški kandidat je skupaj s podporniki spregovoril o svoji kandidaturi. Na novinarski konferenci so tako o morebitnem prihodnjem predsedniku države spregovorili direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, predstojnica Inštituta za histologijo na ljubljanski medicinski fakulteti in Slovenka leta 2006 Marjeta Zorc ter vodja raziskovalnega projekta na Institutu Jožef Stefan Anton Jeglič.

Vsi trije so poudarili, da Slovenija potrebuje kandidata, ki bo Slovenijo in Slovence v teh težkih časih povezal. Jeglič je ob tem poudaril, da smo vsi skupaj na vrvi in da nihče ne sme odpovedati, če želimo priti na vrh. Ob tem Zvera vidi kot človeka, ki je pravi za vodjo takšne naveze. Zorčeva Zvera vidi kot "človeka z vizijo, pogumom in poštenostjo", Damjanovič pa kot človeka, ki ne pozna zamer.

Zver je po koncu predstavitve mnenj njegovih podpornikov dejal, da si šteje v čast, da so ga podprli ljudje "s širših poljan kot zgolj političnih". Kot je povedal, so v okviru projekta Združujemo za prihodnost zbrali že 2300 podpornikov, število pa se še povečuje.

"Sprejeti moramo odločitve, ki bodo ohranjale suverenost"
V svoji predstavitvi je poudaril dve ključni točki oz. oceni položaja, v katerem je Slovenija. Kot prvo ključno točko je izpostavil, da živimo v trenutku, v katerem je pravičnost ena ključnih vrednot. "Slovenija potrebuje trdno navezo v tem smislu, da bomo vsi Slovenci in Slovenke prispevali k izhodu iz krize," je povedal in dodal, da se morajo pri tem bremena pravično porazdeliti.

Kot drugo točko pa je omenil suverenost, ki po njegovih besedah pomeni, ali neka država lahko živi avtonomno življenje po svojih pravilih ali njeno bivanje narekuje nekdo drug. Ob tem je poudaril, da danes številne velike države zaradi pomoči, ki jo prejemajo, izgubljajo svojo suverenost, zato upa, da se v Sloveniji to ne bo zgodilo. "Morali bi zbrati dovolj enotnosti, da bi sprejeli dobre odločitve, ki bodo pomagale ohranjati suverenost", je dejal.

S Pahorjevim konceptom združenih držav Evrope se ne strinja
Na vprašanje, kaj je ključna razlika med njim in drugima kandidatoma, je odgovoril, da je razlika predvsem v tem, da sta oba kandidata v praksi ravnala drugače, kot pa zdaj pripovedujeta. "Menim, da so besede o povezovalnosti, ki prihajajo z moje strani, precej bolj verodostojne," je prepričan.

Kot drugo razliko je izpostavil domovinskost in kot primer navedel Pahorja in njegov koncept združenih držav Evrope. Dejal je, da ta koncept ne prispeva k temu, da bi Slovenija ohranila svoje sebstvo. "Slovenci moramo poudarjati svojo nacionalno identiteto", kar pa koncept združenih držav po njegovem ne bi omogočal.

Türk ni ravnal prav?
Dotaknil se je tudi sporne teme o izbrisanih in o četrtkovem odzivu Türka na ravnanje vlade dejal, da bi na njegovem mestu sklical vrhove slovenske politike in se z njimi odkrito pogovoril, kaj narediti, in šele potem stopil pred javnost. "Ne bi pa najprej okrcal aktualne oblasti glede njihovega ravnanja," je zatrdil.

Sicer pa Zver meni, da bi se o tem vprašanju slovenska politika lahko poenotila in našla skupno stališče, ki bi odgovarjalo konceptu človekovih pravic in državi sami. "Smo v težkem položaju in moramo Slovenijo ohraniti kot suvereno državo, vse to pa v harmoniji s spoštovanjem individualne svobode," je sklenil predsedniški kandidat.

Predsedniški kandidat Zver poziva k enotnosti