Predsednik republike kot vrhovni poveljnik obrambnih sil vlado in parlament poziva k oblikovanju soglasja za posodobitev celotnega slovenskega varnostnega sitema. Foto: BoBo
Predsednik republike kot vrhovni poveljnik obrambnih sil vlado in parlament poziva k oblikovanju soglasja za posodobitev celotnega slovenskega varnostnega sitema. Foto: BoBo

Predsednik republike je v državni zbor poslal mnenje o stanju pripravljenosti Slovenske vojske, ki bo predstavljeno na izredni seji DZ-ja. Pobudo za sejo sta podala SDS in NSi, nadaljevala pa se bo po prvomajskih praznikih. V mnenju je Pahor poudaril, da je Slovenska vojska že tretje leto zapored na najnižji ravni pripravljenosti.

Pahor zato poziva politične stranke in strokovno javnost, da v čim krajšem času oblikujejo strokovno in politično soglasje o ukrepih za posodobitev varnostnega sistema. To je po Pahorjevih navedbah zaradi proračunskih omejitev sicer zelo nehvaležna naloga, a z vidika nepredvidljivih mednarodnih varnostnih okoliščin tudi potrebna.

Poslabšane mednarodne razmere
Predsednik republike sicer meni, da Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, je pa zaradi splošnega poslabšanja varnostnih razmer v sosedstvu EU, terorističnih napadov, poslabšanih odnosov z Rusko federacijo ter varnostnih razsežnosti begunske krize Slovenija bolj ogrožena, kot je bila pred leti. Zato je po mnenju Pahorja varnostna posodobitev neizogibna. Znižanje sredstev za več kot 40 odstotkov v zadnjih petih letih bistveno vplivalo na pripravljenost vojakov, enot in vojaške tehnike.

Kljub temu pa Pahor poudarja tudi, da ni neposredne povezave med obsegom proračunskega denarja in ravnjo varnosti. Zato je pozval k pripravi temeljite, premišljene in transparentne strokovne podlage o podrobnem načinu vlaganj države v posodobitev vojaškega in celotnega varnostnega sistema.

Sistem je izčrpan in razvojno presežen
Obenem je Pahor spomnil tudi, da sta ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik generalštaba SV Andrej Osterman predstavila poročilo o pripravljenosti slovenske vojske, ki vsebuje zaskrbljujoče ugotovitve. Tako je pripravljenost vojske za delovanje v miru ocenjeno kot zadostno pripravljenost za delovanje v krizi ali vojni pa nezadostno.

Slovenska vojska se je lani zmanjšala za 540 pripadnikov stalne in rezervne sestave, Pahor pa opozarja tudi na tehnološko zastarelost določenega dela vojaške tehnike. Spodbudna pa je po mnenju Pahorja visoka motiviranost pripadnikov vojske. Pahor je v svojem mnenju zato zapisal, da je sedanji sistem nacionalne varnosti izčrpan in razvojno presežen.