Vrhovni poveljnik obrambnih sil, predsednik republike Borut Pahor meni, da so bila povišanja preveč odvisna od menjav na čelu ministrstva in vojske, zato je treba povišanja načrtovati z večjo skrbnostjo in z manjšo odvisnostjo od sprememb na čelu ministrstva in vlade. Foto: BoBo
Vrhovni poveljnik obrambnih sil, predsednik republike Borut Pahor meni, da so bila povišanja preveč odvisna od menjav na čelu ministrstva in vojske, zato je treba povišanja načrtovati z večjo skrbnostjo in z manjšo odvisnostjo od sprememb na čelu ministrstva in vlade. Foto: BoBo
Andreja Katič
Pahor pričakuje, da mu bo nova ministrica za obrambo Andreja Katič, o njenem imenovanju bo odločal DZ, pred odločitvijo o povišanjih v generalske čine predstavila kadrovski načrt in karierno pot najvišjih častnikov SV, vključno z naslednjim načelnikom in namestnikom načelnika generalštaba. Foto: BoBo

Odbor za obrambo je na zahtevo SDS-a začel razpravo o domnevno spornem povišanju namestnika načelnika generalštaba SV-ja Davida Humarja v generalmajorja in Franca Koračina v brigadirja Slovenke vojske. Le-ta naj ne bi obvladal nobenega od uradnih jezikov zveze Nato, prava tako se naj ne bi nikoli udeležil mednarodnih misij in operacij.

Humarju, ki je končal vojaško akademijo v Beogradu 1990, pa SDS očita, da je bil med vojno za Slovenijo na strani JLA, kjer naj bi vztrajal vse do novembra 1991. Poleg tega so navedli, da se mu je leta 1992 v vojašnici v Vipavi zgodil upor vojakov in da se je tam izkazal kot nesposobnega za vodenje pripadnikov Slovenske vojske. Njegovo napredovanje naj bi bilo zato neprimerno, neresno in v posmeh slovenski državi.

Pahor bo še počakal
Soglasje k Humarjevemu imenovanju je že dala vlada, končno odločitev o povišanju pa mora sprejeti predsednik republike. Njegov predstavnik Uroš Krek je povedal, da bo vrhovni poveljnik obrambnih sil z odločitvijo počakal, saj meni, da so bila dosedanja povišanja v generalske čine rezultat premalo dolgoročne in skrbne kadrovske politike, ki bi izhajala iz načrtovanih kariernih poti na najvišjih vojaških dolžnostih.

Vrhovni poveljnik obrambnih sil tudi meni, da so bila povišanja preveč odvisna od menjav na čelu ministrstva in vojske, zato je treba povišanja načrtovati z večjo skrbnostjo in z manjšo odvisnostjo od sprememb na čelu ministrstva in vlade, je pojasnil Krek.

Pahor pričakuje, da mu bo nova ministrica za obrambo Andreja Katič, o njenem imenovanju bo odločal DZ, pred odločitvijo o povišanjih v generalske čine predstavila kadrovski načrt in karierno pot najvišjih častnikov SV-ja, vključno z naslednjim načelnikom in namestnikom načelnika generalštaba. Šele na podlagi te predstavitve in pogovora s predsednikom vlade in ministrico bo predsednik republike sprejel odločitev o novem povišanju v čin generalmajorja.

S Pahorjevim stališčem je nezadovoljen nekdanji minister za obrambo in poslanec SD-ja Janko Veber, ki meni, da bo oslabljena poveljniška strukturo SV-ja, če Pahor ne bo izvedel imenovanja.

Vilfan zavrnil SDS-ove predloge
V SDS-u so predlagali nekaj sklepov, s katerimi naj bi ministru za obrambo predlagali, naj prekliče sklep o napredovanju Koračina, vladi pa bi predlagali razveljavitev sklepa o soglasju k imenovanju Humarja. Predsednik odbora Peter Vilfan pa je menil, da bi s tem presegli pristojnosti delovnega telesa, zato se člani odbora lahko le seznanijo s povišanjem v višje čine. Odbor razprave sicer še ni končal, saj so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali po koncu današnje izredne seje DZ-ja.

Zarota častnikov z drugega političnega brega?
Novinar Radia Slovenija Robert Škerjanec je opozoril, da kaže, da je v ozadju SDS-ovih bolj nekakšno maščevanje visokih častnikov, ki so blizu SDS-u in bi očitno raje sebe videli na seznamu za kakšno povišanje ali delo v tujini. Humer je po njegovih navedbah v TO prestopil 24. julija 91, predtem pa je res delal v JLA v Kninu kot poveljnik izvidniškega voda. To vprašanje pa je odbor za obrambo že obravnaval januarja leta 2011.

Odlične ocene nadrejenih
Upor v Vipavi pa je bil bolj kot ne samovolja nekaterih nabornikov, ki po večdnevni terenski vaji niso želeli konec tedna opraviti še straže. Humer pa je do zdaj opravljal več štabnih dolžnosti, med drugim je uspešno poveljeval Natovemu poveljstvu v Skopju in 1. brigadi. Zadnje tri službene ocene za poveljevanje 1. brigadi, združenemu operativnemu centru in vodenje štaba na generalštabu mu je dal prejšnji načelnik generalmajor Dobran Božič in vse tri ocene, kot tudi prejšnje, so bile odlične.