Borut Pahor in Stanislav Zore sta skupaj položila venec k lipi sprave. Foto: BoBo
Borut Pahor in Stanislav Zore sta skupaj položila venec k lipi sprave. Foto: BoBo
Zore in Pahor sta se poklonila žrtvam

"Pomiritev in sprava sta najprej globoko intimna občutka, v to intimo pa se nihče, še najmanj država, nima pravice spuščati. Če pa je del kolektivne zavesti, ima država odgovornost, da ustvarja pogoje in ozračje za medčloveško sožitje," je izpostavil predsednik republike.

Predsednik republike je še povedal, da preteklosti ne moremo spreminjati, lahko pa spreminjamo prihodnost. "Naj nam bo za prihodnost navdih vse tisto iz naše slavne preteklosti, kar nas je plemenitilo, za prihodnost pa naj nam bo opomin vse tisto iz tragične preteklosti, kar nam je jemalo dostojanstvo," je sklenil.

Zore je menil, da je nastopil čas, ko se bomo morali Slovenci zavestno odločiti za dvoje. "Za sožitje v našem narodu se bomo morali naučiti spoštovati vsakega človeka," je pojasnil. Vse preveč se namreč po njegovem prepričanju dogaja, da z etiketami označujemo ljudi in jim jemljemo dostojanstvo. "Dokler se ne bomo naučili spoštovati drug drugega, bomo težko stopili na skupno pot," je poudaril.

Neizogibno pa nas čaka tudi priznanje resnice. Preteklosti ne moremo spreminjati, moramo jo priznati in sprejeti takšno, kakršna je bila, je poudaril Zore. Verjame, da bi bila zgodovina našega naroda drugačna, če v tako težkem in tragičnem času ne bi bilo revolucije. Priznanje resnice bo zato po mnenju Zoreta celotno dogajanje postavilo v pravo luč in pravo okolje.

Zore in Pahor sta se poklonila žrtvam