Bolnišnice se že pripravljajo na racionalizacijo. Foto: MMC RTV SLO
Bolnišnice se že pripravljajo na racionalizacijo. Foto: MMC RTV SLO
Klinični center
Še daljšim čakalnim dobam se bo ponekod težko izogniti. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi odpuščanj manjko v zdravstveni blagajni

Ukrepe so poleg ministra preučevali še generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin in direktorji ter predsedniki svetov bolnišnic. Kot zagotavlja minister, ukrepi ne bodo oškodovali bolnikov, temveč racionalizirali poslovanje. Ukrepi naj bi bili namreč pripravljeni tako, da bi se zdravstveni program izpeljal v enakem obsegu kot lani.

Miklavčič je izpostavil predvsem pritisk na farmacevtsko industrijo in druge dobavitelje medicinsko-tehničnih materialov, naj bistveno znižajo cene. Zavod je na osnovi že doseženih znižanj predlagal, da bo za posamezne medicinske storitve znižal cene; znižali so se vhodni stroški pri dializi in pri zdravilih, je pojasnil minister.

V UKC-ju bodo "obvladovali dotok bolnikov"
Minister je dejal še, da so danes posebej naložili svetom zavodov, da vsaka bolnišnica pogleda svoje možnosti v tej smeri in da sveti zavodov obravnavajo programe racionalizacije za vsako bolnišnico posebej. Generalna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Darinka Miklavčič je o tem že dejala, da so se že "resno lotili zadev", in z načrtom potrdili vrsto projektov, katerih namen je prav "amortizirati vpliv krize". Doslej so pripravili ukrepe optimizacije in racionalizacije. Drugi sklop ukrepov pa predvideva obvladovanje dotoka bolnikov, je navedla.

Strokovni svet je po njenih besedah že razpravljal o tem, da bo ob hudi krizi verjetno treba presoditi, kaj se bo prioritetno obravnavalo - verjetno nujne zadeve in onkološke primere, kje pa se bodo čakalne liste še podaljšale. Kot je še poudarila, pa ne bo govora o krčenju programov, temveč bodo ti le ovrednoteni z nižjo ceno.

Pivec: UKC Maribor bo ob osem milijonov evrov
Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Gregor Pivec je napovedal, da se bodo za zdaj potrudili, da bolniki tega varčevanja ne bi čutili. V prvi fazi bodo varčevali predvsem pri naložbah, naslednja faza bo "maksimalno natančno" ravnanje z materialnimi stroški za zdravila in drugi zdravstveni material. Pivec je povedal tudi, da bo UKC Maribor letos zaradi varčevanja dobil približno osem milijonov evrov manj sredstev kot v preteklosti.

E. S.

Zaradi odpuščanj manjko v zdravstveni blagajni