Prehod meje na trgu pred železniško postajo v Novi Gorici do konca trajanja zamrznitve schengna ne bo mogoč. Foto: MMC RTV SLO
Prehod meje na trgu pred železniško postajo v Novi Gorici do konca trajanja zamrznitve schengna ne bo mogoč. Foto: MMC RTV SLO
Fernetiči
Na Fernetičih so Slovenci v noči na 22. december 2007 proslavljali uvedbo schengna v Sloveniji. Foto: EPA
Mejni prehod
Ker so mejni prehod porušili, so italijanski policisti nastanjeni v mobilnih kontejnerjih, slovenskih policistov pa na mejnem območju ni. Foto: MMC RTV SLO
Predschengenski" promet
Zgoščen promet na cestah

Zaradi uvedenega poostrenega nadzora na italijansko-slovenski meji je bila čakalna doba za izstop iz Slovenije pred mejnim prehodom Fernetiči do 1 ure. Kolona vozil na avtocesti je bila dolga 500 metrov.

Nekdanji mejni prehod Škofije pa je zjutraj kazal sliko iz časa, ko Slovenija še ni bila v schengenskem območju. Vozniki, večinoma Italijani, ki so želeli čez mejo, so bili jezni. Nekateri pri sebi niso imeli dokumentov in zato tudi niso mogli zapustiti države.

Italija bo schengenski zid znova porušila 15. julija opolnoči
Poleg na italijansko-slovenski meji Italijani potne listine pregledujejo tudi na mejnih prehodih s Francijo, Švico in Avstrijo. Italija je ukrep uvedla zaradi vrha G8, ki bo med 10. in 12. julijem v L'Aquili, v skladu z ustaljeno prakso pa bodo italijanski obmejni organi izvajali sistematični mejni nadzor na vseh mejnih prehodih, je sporočilo slovensko ministrstvo za notranje zadeve.


Schengenski sporazum predvideva možnost začasne uvedbe ponovnega nadzore meje, saj je ta eden izmed ukrepov za zagotavljanje dodatne varnosti v primeru varnostno tveganih dogodkov, kamor spada tudi srečanje skupine sedmih najbolj razvitih držav in Rusije (G8).

Patrulje in okrepitve iz drugih italijanskih mest
Nadzor na mejah bo potekal tako kot pred 22. decembrom 2007, ko je schengenski sistem stopil v veljavo na slovensko-italijanski meji, je dejal tržaški policijski načelnik Emilio Di Vitto. Patrulje tako nadzirajo vse mejne prehode, brez veljavnega osebnega dokoumenta pa meje ne bo mogoče prečkati. Di Vitto je še dejal, da pričakujeo okrepitve iz drugih italijanskih krajev. Po drugi strani pa tržaški prefekt Giovani Balsamo pričakuje, da bo nadzor meja potekal diskretno, tako da ne bo prihajalo do zastojev.

Gorica: Prestop meje le na mejnih prehodih
Na Goriškem, kjer so številne obmejne objekte že porušili, bo italijanska policija uporabljala avtodome, ki bodo nadomeščali porušene in odstranjene kabine. Deset mejnih prehodov bo nadzorovala italijanska policija, pet pa finančna straža. Prestop meje bo mogoč 24 ur na dan, a le na mejnih prehodih, kar pomeni, da v obdobju zamrznitve schengenskega sporazuma prestop meje na trgu pred novogoriško železniško postajo v tem obdobju ne bo mogoč. Slovenija meje ne bo nadzorovala.

Schengenski prostor je zaživel leta 1999, države članice pa lahko ponovni nadzor na mejah uvedejo v primerih grožnje ogrožanja javnega reda in notranje varnosti

Predschengenski" promet
Zgoščen promet na cestah