Foto: BoBo
Foto: BoBo

V skladu s poslovnikom predsednik DZ-ja interpelacijo takoj pošlje ministru, na katerega se nanaša, in vsem poslancem. Hkrati določi ministru rok za odgovor, ki ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 30 dni.

DZ po poslovniku razpravlja in odloča o interpelaciji najpozneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora ministra, če so poslanci prejeli odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan.

Očitki o odgovornosti za okoriščanje posameznikov

Interpelacijo je v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev LMŠ-ja, SD-ja, Levice in SAB-a.

Najprej jo je 23. aprila napovedal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, sodelovanje pa so po številnih očitkih glede nabav zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, napovedale tudi preostale tri omenjene stranke. Po oceni vlagateljev interpelacije je Počivalšek politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi zaščitne opreme. S tem je tudi odgovoren za negospodarno porabo državnih finančnih sredstev. Očitajo mu tudi zavajanje javnosti, zaradi česar naj bi zapravil zaupanje v svojo integriteto in delo, so navedli.

Vložena interpelacija proti Počivalšku, ta meni, da je cilj predlagateljev padec vlade

Minister je v odzivu ocenil, da je glavni cilj predlagateljev interpelacije padec vlade, ne pa razjasnitev okoliščin postopkov nabave zaščitne opreme, ki je v preteklih tednih dvignila precej prahu.

Poročilo o nabavi zaščitne opreme je prav danes obravnavala vlada. Obravnavo poročila v DZ-ju je pričakovati še ta teden. Sicer pa sta danes tako koalicija kot opozicija vložili vsaka svojo zahtevo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije glede nakupa zaščitne opreme.

Interpelacija Počivalška je druga interpelacija v aktualnem sklicu DZ-ja in prva v aktualnem mandatu vlade Janeza Janše, in sicer po manj kot dveh mesecih njenega dela. Za razrešitev ministra je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, vlagateljice interpelacije Počivalška pa jih imajo skupaj 37. V opozicijskem SNS-u interpelacije ne nameravajo podpreti, koalicijske stranke pa za zdaj stojijo za Počivalškom. Tudi predsednik vlade Janša je pojasnil, da ministru zaupa.

Do zdaj na tnalu le Tajnikar

So pa interpelacije ministrov za gospodarstvo v zgodovini DZ-ja redkost. Kot je razvidno s spletne strani DZ-ja, so edino vložili novembra 1995 proti ministru za gospodarske dejavnosti Maksu Tajnikarju.

Zatem je predsednik vlade podal predlog za ministrovo razrešitev, ta pa je januarja 1996 med razpravo o razrešitvi odstopil.

Tako bo predvidoma Počivalšek prvi gospodarski minister, o katerem bo DZ odločal na interpelaciji.