Stavka več deset tisoč javnih uslužbencev. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Stavka več deset tisoč javnih uslužbencev. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Stavka javnega sektorja
Prva v seriji stavk v javnem sektorju je stavka, ki jo organizira pogajalska skupina pod vodstvom Jakoba Počivavška. Foto: BoBo

Današnja opozorilna stavka v javnem sektorju ni dober signal za slovensko gospodarstvo. Po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije bi namreč apetiti po višjih plačah v javnem sektorju lahko povzročili negotovost v gospodarstvu. Zaradi te negotovosti bi bili obrtniki in podjetniki posledično bolj zadržani pri naložbah in zaposlovanju. V OZS-ju ponovno poudarjamo, da bi morala država najprej razbremeniti stroške dela. Od tega bi imeli koristi tako delavci v zasebnem kot v javnem sektorju, saj bi imeli višje neto plače. Dejstvo pa je, da plače v javnem sektorju rastejo hitreje kot v zasebnem sektorju in so v povprečju za 240 evrov višje kot v zasebnem sektorju.

Obrtna zbornica Slovenije
Stavka javnega sektorja
Prva v seriji stavk v javnem sektorju je stavka, ki jo organizira pogajalska skupina pod vodstvom Jakoba Počivavška. Foto: BoBo
Kako bo stavka vplivala na nadaljevanje pogajanj?
Stavko javnega sektorja spremljal shod pred vlado
Stavkajoči cariniki: Nismo priljubljeni, smo pa pomembni
So zaradi stavke kje težave?
Pred vlado se je zbralo več tisoč stavkajočih
Stavka 16 sindikatov javnega sektorja

Prva v seriji stavk v javnem sektorju je stavka, ki jo organizira pogajalska skupina pod vodstvom Jakoba Počivavška. Gre za 16 sindikatov z različnih področij dela, in sicer sindikat državnih organov, sindikat veterinarjev, sindikat delavcev v vzgoji, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, sindikat kulture in narave Slovenije (Glosa), sindikat carinikov, sindikat farmacevtov Sifarm, sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam, Sindikat vladne agencije Slovenije (SVAS), Sindikat slovenskih diplomatov, sindikat laboratorijske medicine Silmes, sindikat novinarjev, sindikati centrov za socialno delo Since 07, sindikat sevalcev, KNSS Neodvisnost, visokošolski sindikat, sindikat ministrstva za obrambo, sindikat socialnega zavarovanja, sindikat zdravstva in socialnega varstva.

Predstavniki skupnega stavkovnega odbora se bodo ob 15.30 v državnem zboru na Šubičevi 4 sestali s predsednikom DZ-ja Milanom Brglezom. Še nekaj drugih sindikatov (npr. sindikat poklicnega gasilstva in sindikat finančno-računovodskih uslužbencev plačne skupine J) pa se je omenjenim združenjem pridružilo na protestnem shodu, ki se je začel pet minut čez 12. uro pred stavbo vlade. Koliko ljudi se bo pridružilo stavki, v sindikatih, niso želeli napovedovati, po shodu pa je Jakob Počivavšek dejal, da stavka 30 tisoč javnih uslužbencev. Shoda naj bi se udeležilo nekaj tisoč stavkajočih. Kot so sicer pred stavko pojasnili v sindikatih, je stavka odločitev vsakega posameznika, ki se lahko ne nazadnje še na dan stavke odloči, ali bo v njej sodeloval.

Opozorila pred neenako obravnavo v plačnem sistemu
Kot je znano, sindikati vlado opozarjajo, da je z ločenimi dogovori s posameznimi skupinami, predvsem zdravniki, posegla v enoten plačni sistem. S stavko zahtevajo, da se znova vzpostavijo ustrezna razmerja in popravijo plače tudi drugim; za tiste do 26. plačnega razreda zahtevajo dvig za dva plačna razreda, višje na plačni lestvici pa za tri do štiri, saj v tem delu še niso odpravljali plačnih anomalij. Med stavkovnimi zahtevami je tudi takojšen začetek odpravljanja vseh varčevalnih ukrepov, vključno z odpravo osemodstotnega znižanja plač.

Vlada vztraja: Stavka ni upravičena
Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da današnja stavka in tudi vse napovedane stavke sindikatov javnega sektorja niso upravičene. "Masa za plače v javnem sektorju se je v zadnjih dveh letih povečala za več kot deset odstotkov (več kot 300 milijonov), povprečna plača pa se je dvignila za sedem odstotkov. Ob tem pa je dejstvo tudi to, da plače v javnem sektorju že četrto leto zapored rastejo hitreje kot v zasebnem sektorju. Kot izhaja iz navedenega, so javni uslužbenci deležni gospodarske rasti," ponavljajo.

Poleg tega opozarjajo, da se je želela vlada pogajati z vsemi sindikati skupaj, saj "zahtev sindikatov ne bo mogoče uresničiti, dokler za skupno mizo ne bodo vsi (celotna sindikalna in vladna stran) potrdili enotnih krovnih kolektivnih pogodb in morebitnih zakonskih sprememb". "Zaradi vztrajanja nekaterih sindikatov pri ločenih pogajanjih pa imamo ta trenutek več ločenih pogajalskih skupin, kar nedvomno zavleče tudi celoten pogajalski proces," so še dodali. Ob tem so zatrdili še, da se bodo zavzemali za nadaljevanje pogajalskega procesa, ki pa bo potekal zgolj za pogajalsko mizo, "saj so vprašanja zelo zahtevna in se jih ne da reševati na ulici, ampak zgolj v konstruktivnem vsebinskem pogovoru med obema stranema".

Na upravnih enotah strankam predlagajo, naj pridejo kakšen drug dan
Glede na naravo dela na posameznih področjih stavkajo različno. Najsplošneje, na delovnih mestih, stavkajo na upravnih enotah - v sektorju za upravne notranje zadeve Upravne enote Ljubljana na Tobačni je tako odprto le eno okence, je za STA povedal predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana - sektorja za upravne notranje zadeve Dragan Stankovič. Stranko, ki pride do okenca, povprašajo po njenih željah. Če ima nujen opravek, jo sprejmejo, v nasprotnem primeru pa jo zavrnejo in ji predlagajo obisk enote na drug dan, je pojasnil in dodal, da v primerih, ki mejijo na nujne, stranko sprejmejo.

"Državni zbor niso samo poslanci"
Na delovnem mestu stavkajo tudi v zaporskem sistemu in v državnem zboru, kjer so zato za en dan prekinili redno januarsko zasedanje. Kot je sporočilo 263 zaposlenih, menijo, da je skrajni čas, da javnost spozna, da Državni zbor niso le poslanci. "Navkljub splošnemu prepričanju javnosti v Državnem zboru obstajamo tudi običajni ljudje, ljudje, ki smo tu zaposleni in je delo v Državnem zboru naša vsakodnevna služba, ki jo opravljamo zato, da preživimo, iz meseca v mesec, iz leta v leto, iz mandata v mandat. Zaposleni v Državnem zboru nismo funkcionarji. Zaposleni v Državnem zboru v nasprotju s prepričanjem javnosti ne uživamo nobenih privilegijev in nimamo visokih plač," so med drugim zapisali in dodali, da jih ima slaba polovica plačo, nižjo od 1.000 evrov.

Na fakultetah so večinoma odpadla predavanja. Kjer so izpitni roki, bo presoja prepuščena posamezniku, niso pa odpovedovali že dolgo napovedanih izpitov. Omejene so tudi storitve na centrih za socialno delo, kjer bodo opravljali le najnujnejše. V Centru za socialno delo Maribor, ki je največji tovrstni zavod v Sloveniji, izvajajo le najnujnejše naloge. Kljub temu ni zaznati kakšne gneče ali razburjenja strank. Po besedah predsednika tamkajšnjega sindikata Roberta Pišorna so uporabniki razumevajoči do stavkajočih. "Nekaj strankam, ki so prišle sem, smo vse lepo pojasnili in so to tudi sprejele," je povedal za STA. Na Agenciji za varnost prometa ne izvajajo izpitov.

Zaposleni v zdravstvu, ki so združeni v zdravstveni sindikat Pergam (medicinske sestre, bolničarji, strežnice, laboratorijski tehniki in farmacevti), med stavko opravljajo le nujna dela in tista opravila, ki jim jih narekuje zakonodaja. Zaradi stavke sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Vir) pa so danes ostala zaprta vrata 17 vrtcev (vrtec v Sežani, vrtec pri dvojezični osnovni šoli Dobrovnik, vrtec pri osnovni šoli v Loškem Potoku, vrtec Mehurčki Komenda, vrtci v Domžalah, Šentvidu pri Ljubljani, Ribnici, Cerknici, Štorah in Polzeli) in osem osnovnih šol, v katerih bodo stavkali čistilke, hišniki in strokovni sodelavci. Zaradi stavke članov sindikata kulture in narave Slovenije so zaprte številne knjižnice, arhiv, gledališča oz. sta izposoja knjig in ogled predstav omejena.

Veterinarji, cariniki, vojaki in zaposleni v Sovi imajo omejitve pri stavki
Veterinarji stavkajo tako, da izvajajo le nujne ukrepe ob morebitnem izbruhu posebnih bolezni in nujne ukrepe za zaščito živali, na primer pri sumu kaznivega dejanja mučenja živali, drugih del pa ne opravljajo.

Stavka tudi 80 odstotkov carinikov oz. zaposlenih na finančni upravi, kjer imajo omejitve, ko gre za stavko. "Zavedamo se, da je zaradi stavke okrnjeno delovanje Fursa, vendar upamo, da kljub temu zagotavljamo primeren servis zavezancem," so dejali v vodstvu Fursa. Sindikat ministrstva za obrambo zaradi zakonskih omejitev stavke ni mogel napovedati, so pa napovedali udeležbo na protestnem shodu. Sekretar sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah je za STA povedal, da je za prosti dan zaprosilo kar nekaj pripadnikov Slovenske vojske, civilnih oseb in zaposlenih na ministrstvu za obrambo, a vodje organizacijskih enot vsem niso omogočile koriščenja prostega dneva.

Na Radioteleviziji Slovenija se stavki pridružujemo z neke vrste bojkotom političnih funkcionarjev tako, da program namenjamo predvsem stavkovnim temam. Vse daljše dnevnoinformativne oddaje bodo predvidoma krajše vsaj pet minut. V teh oddajah bo prebrana tudi izjava o stavki, vsako polno uro se bo na TV-ju odvrtela pasica z napisom o stavki, na radiu jo bodo prebirali spikerji.

Nove stavke spet februarja
V sredini februarja pa se napoveduje še nekaj ločenih stavk. Prvi jo bodo izvedli policisti, in sicer 12. februarja. Za dan pozneje, 13. februar, so stavko napovedali v sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki se prav tako želita ločeno pogajati. 14. februarja pa bodo stavkali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), zaradi česar bosta omejena varstvo otrok, pouk itd.

Današnja opozorilna stavka v javnem sektorju ni dober signal za slovensko gospodarstvo. Po mnenju Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije bi namreč apetiti po višjih plačah v javnem sektorju lahko povzročili negotovost v gospodarstvu. Zaradi te negotovosti bi bili obrtniki in podjetniki posledično bolj zadržani pri naložbah in zaposlovanju. V OZS-ju ponovno poudarjamo, da bi morala država najprej razbremeniti stroške dela. Od tega bi imeli koristi tako delavci v zasebnem kot v javnem sektorju, saj bi imeli višje neto plače. Dejstvo pa je, da plače v javnem sektorju rastejo hitreje kot v zasebnem sektorju in so v povprečju za 240 evrov višje kot v zasebnem sektorju.

Obrtna zbornica Slovenije
Kako bo stavka vplivala na nadaljevanje pogajanj?
Stavko javnega sektorja spremljal shod pred vlado
Stavkajoči cariniki: Nismo priljubljeni, smo pa pomembni
So zaradi stavke kje težave?
Pred vlado se je zbralo več tisoč stavkajočih
Stavka 16 sindikatov javnega sektorja