Poslanci bodo o predlogih novel odločali v torek. Foto: BoBo
Poslanci bodo o predlogih novel odločali v torek. Foto: BoBo

Prehodno obdobje za zvišanje odmernega odstotka za moške bi po predlogu, ki ga je predstavil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič, trajalo do 1. januarja 2025.

Pokojnina upravičenke oz. upravičenca bi se po predlogu za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Pri tem bi postavili pogoj, da se zavarovanka oz. zavarovanec ne upokoji predčasno. Še vedno pa bi ostala v veljavi tudi zdajšnja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Prva tri leta v delovnem razmerju po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev bi upravičenec po predlogu poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov.

Predlog bo glede na napovedi poslanskih skupin ocenjen kot primeren za nadaljnjo obravnavo. DZ bo glasovanje o tem, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, opravil v torek v okviru glasovanj.

Prva obravnava urejanja trga dela

DZ je tudi opravil razpravo v prvi obravnavi predloga novele zakona o urejanju trga dela. Noveli se obeta podpora, še najbolj kritični so bili do predlaganih rešitev v Levici. Glasovanje, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, bo v torek.

Po predlogu bi se najnižje nadomestilo za brezposelnost izenačilo z osnovnim zneskom minimalnega dohodka in bi se zvišalo s 350 na 530,19 evra bruto, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič.
Predvideno je tudi zvišanje zavarovalne dobe za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Upokojenci bodo lahko po predlogu tri koledarske mesece v letu opravili do 90 ur občasnega oz. začasnega dela, in ne največ 60 ur, kot zdaj velja za vse mesece v letu. Največji letni dovoljeni obseg ur se sicer ne spreminja.

Tujci bodo morali po predlogu v letu dni po prijavi v evidenco brezposelnih opraviti osnovni brezplačni tečaj in izpit iz znanja slovenskega jezika. Predvidene pa so tudi spremembe glede sankcij za tiste, ki kršijo obveznosti – po novem bi bila brezposelna oseba v primeru težje kršitve iz evidence izločena ob prvi kršitvi.

Koalicijske poslanske skupine so predlogu novele izrazile podporo, tudi zato, ker so predvidene spremembe usklajene s socialnimi partnerji.

Spremembe pokojninskega zakona podpira večina poslancev