IVZ opozarja, da za cepljenje proti gripi še vedno ni prepozno. Foto: EPA
IVZ opozarja, da za cepljenje proti gripi še vedno ni prepozno. Foto: EPA

Zbolelo je največ otrok od prvega do četrtega leta starosti. Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je med obolelimi zasledil največ akutnih okužb dihal in gripi podobnih bolezni, število obolelih pa je normalno za zimsko obdobje. IVZ še vedno priporoča cepljenje proti gripi.

Cepljenje je priporočljivo predvsem za starejše od 65 let in tiste, ki imajo kronično obolenje dihal ali na splošno oslabljen imunski sistem. Cepijo se lahko tudi majhni otroci.

Več o projektu EISS preberite tukaj.
Gripa na spletu
IVZ je vključen v projekt Evropske mreže za spremljanje gripe (EISS), kjer zbirajo podatke o številu obolelih za gripo in gripi podobnih bolezni ter jih objavljajo na svetovnem spletu. V projektu sodeluje 26 evropskih držav. Porast virusa ugotavljajo v Grčiji, Španiji, Švici pa tudi na Irskem in Nizozemskem.

IVZ podprl Janeta
IVZ je tudi korak bliže imenovanju novega direktorja inštituta. Svet inštituta je v četrtek podprl Evgena Janeta za direktorja, njegovo imenovanje pa mora potrditi še vlada. IVZ je do zdaj skoraj leto dni vodila vršilka dolžnosti direktorja Ada Hočevar Grom.