Foto: BoBo
Foto: BoBo

S projektom digitalizacije želi država del notarskih storitev prenesti v digitalno okolje in omogočiti celovito poslovanje notarjev tudi v elektronski obliki. Projekt je ocenjen na okoli 1,8 milijona evrov, pri čemer bo dober milijona evrov zagotovljen iz evropskih sredstev. Skladno z zakonodajo mora biti projekt končan do 1. januarja 2025, a se je z oddajo javnega naročila zapletlo.

Ministrstvo je konec februarja zavrnilo obe prispeli ponudbi, to pa utemeljilo s pojasnilom, da v dokumentaciji javnega naročila ni predviden dokument, v katerem bi ponudniki predstavili ponujeno opremo, kot so strežniška infrastruktura, licenčna programska oprema in druga oprema.

Pri vnovičnem pregledu ponudb zato ministrstvo ni moglo ugotoviti, ali posamezna ponudba ustreza njegovim zahtevam in potrebam, in ni moglo odločati o dopustnosti prejetih ponudb, so navedli na ministrstvu. Prav tako je izvedba javnega naročila brez spremembe dokumentacije po pojasnilih ministrstva časovno neizvedljiva, saj je kot rok za izvedbo vseh obveznosti izvajalca predvidenih 355 dni od podpisa pogodbe, predmet javnega naročila pa mora biti v skladu z zakonodajo končan do začetka prihodnjega leta.

Eden od ponudnikov je podal zahtevek za revizijo

Podjetje eIUS, ki je bilo eden od ponudnikov, je zoper odločitev, s katero je ministrstvo končalo javni postopek brez izbire najugodnejšega ponudnika, vložilo zahtevek za revizijo. To so utemeljili s tem, da odločitve o zavrnitvi vseh ponudb ni sprejela pristojna oseba, da je razlog za zavrnitev vseh ponudb navidezen oz. neobstoječ ter da ga je naročnik navedel le z namenom neenakopravne obravnave ponudnikov.

Odločitev je podpisala nekdanja ministrica Dominika Švarc Pipan

Državna revizijska komisija zahtevek eIUS ta teden zavrnila kot neutemeljen. Po mnenju komisije eIUS ni izkazal kršitev ministrstva v postopku oddaje javnega naročila, ko je obe prejeti ponudbi zavrnil iz razlogov na njegovi strani, so ta teden zapisali na komisiji. Na ministrstvu so pojasnili, da je odločitev o neoddaji javnega naročila podpisala zdaj že nekdanja ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ko je opravljala tekoče posle.

Dodali so, da v zadevi nisi sprejeli novih odločitev, temveč se je zgolj nadaljeval postopek, ki je bil v teku že pred prenehanjem mandata ministrice. "Navedeno stališče je državna revizijska komisija potrdila, pri čemer je svojo potrditev obsežno obrazložila, vlagateljev očitek pa je zavrnila kot neutemeljen," so dodali na ministrstvu.

To ni bil prvi revizijski zahtevek eIUS, povezan s projektom. Ljubljansko podjetje je z zahtevkom za revizijo izpodbijalo tudi odločitev ministrstva, da javno naročilo odda izbrani skupini ponudnikov, ki jo sestavljajo podjetja Žejn, PartIT in izbrani ponudnik Zaslon Telecom, čemur je komisija ugodila.

Ministrstvo predlaga, da se ustanovi strokovna komisija

Na ministrstvu poudarjajo, da bodo nadaljevali postopek z dejavnostmi za pripravo nove razpisne dokumentacije in izvedbo novega postopka oddaje javnega naročila. Pred ponovitvijo postopka bodo tudi pozvali Notarsko zbornico Slovenije, da kot prihodnji uporabnik informacijskega sistema predlaga več notarjev, ki bodo imenovani v novo strokovno komisijo za izvedbo postopka javnega naročila.

Strokovna komisija bo podrobno pregledala dosedanjo razpisno dokumentacijo, da bi odpravili vse ugotovljene pomanjkljivosti in pripravili takšno razpisno dokumentacijo, ki bo omogočala oddajo javnega naročila, so navedli.

Postopek digitalizacije notarskih storitev se je v začetku leta znašel tudi v predlogu interpelacije o delu nekdanje pravosodne ministrice, ki ga je vložila stranka SDS, ob čemer so ministrici očitali negospodarno ravnanje.