Uradno bodo mize na inštitutu prevzeli 27. oktobra. Foto: RTV SLO
Uradno bodo mize na inštitutu prevzeli 27. oktobra. Foto: RTV SLO
Zvonimir Rudolf
Direktor Onkololškega inštituta Zvonimir Rudolf še ne ve, kdaj bodo na mizah lahko tudi operirali. Foto: RTV SLO

Pogoj za začetek izvajanja operacij je končan 1,3 milijarde tolarjev vreden razpis ministrstva za zdravje za številno opremo v novem Onkološkem inštitutu, med drugim za sterilizacijske prostore. Kot v vsakem razpisu se na izbiro ponudnika lahko pritoži neizbrani ponudnik, zato obstaja bojazen, da se postopki ponovno zavlečejo za več mesecev.

Operacijske mize so sicer še zavite v polivinil, večina napeljav je nared, 27. oktobra pa jih bo Onkološki inštitut tudi uradno prevzel. Če bo razpis za opremo minil brez zapletov, naj bi začeli operirati še pred iztekom leta.

Sanolabor neuspešen?
Kaže pa, da se je razpletla druga zgodba, in sicer tista o razpisu za operacijske mize. Državna revizijska komisija je namreč o pritožbi Sanolaborja na izbiro Sočinih miz že odločila. Po poročanju TV Slovenija naj bi revizorji Sanolaborjeve očitke zavrnili. Podrobnosti o odločitvi bodo znane ta teden, komisija pa mora najprej odločitev izročiti vpletenim stranem.

Sanolabor se je pritožil, da operacijske mize Soče opreme ne ustrezajo razpisnim zahtevam, med drugim so trdili, da operacijske mize niso pritrjene in da jih ni mogoče dezinficirati. Za revizijsko komisijo so te trditve preverili trije izvedenci; med njimi sta bila tudi dva kirurga. Strokovnjaki so potrdili, da Sočine mize ustrezajo razpisnim pogojem. V Sanolaborju bodo odločitve komentirali, potem ko bodo odločitev prejeli.

Ostale mize že nared
Kot je znano je bilo v paketu skupaj 18 operacijskih miz. Do zdaj so jih že prejeli v bolnišnicah Maribor, Izola in Murska Sobota, zdaj je na vrsti Onkološki inštitut, kot zadnji pa jih pričakujejo v novomeški porodnišnici.