Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Če bo DZ sprejel sklep o začetku ustavnorevizijskega postopka in predlog stališča do osnutka ustavnega zakona, bo strokovna skupina pripravila delovni predlog ustavnega zakona, je danes povedal predsednik ustavne komisije Dejan Židan (SD).

Predlog strokovne skupine je zdaj nekoliko redakcijsko popravljen, medtem ko se vsebinsko ne spreminja, je v imenu skupine povedal Ciril Ribičič. Komisija je sicer predlog strokovne skupine iz vsebinskega vidika obravnavala že prejšnji teden. Strokovna skupina predlaga, naj se v ustavi uredi ne le pravica do uporabe slovenskega znakovnega jezika, ampak tudi znakovnih jezikov obeh narodnih skupnosti ter pravica do uporabe jezika gluhoslepih.

Seja ustavne komisije. Foto: DZ/Matej Grah
Seja ustavne komisije. Foto: DZ/Matej Grah

Kako huda okvara je gluhoslepota, so predstavniki Združenja gluhoslepih Dlan komisiji po njegovih besedah že predstavili. Zaradi staranja prebivalstva pa je vse več ljudi, pri katerih pridedodatno do gluhoslepote, je dejal.

Koncept človekovih pravic je v okviru Sveta Evrope zelo izdelan, je pojasnil. Evropsko sodišče za človekove pravice skrbi, da ne bi države kršile minimalnih evropskih standardov varstva človekovih pravic. Zaželeno pa je, da imajo države članice širše urejene pravice od nujne ravni po Evropski konvenciji za človekove pravice, je navedel.

Marjetka Kulovec iz strokovne skupine je poudarila, da je slovenski znakovni jezik avtohton, samostojen in enakovreden vsem drugim jezikom. Njegova uporaba pa po njenih besedah omogoča samostojno in neodvisno življenje gluhih na vseh področjih.

Predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Mladen Veršič in predsednik Združenja gluhoslepih Dlan Janko Plesec sta se zahvalila poslancem za izkazana prizadevanja. Plesec je poudaril, da jim to veliko pomeni. S spremembo ustave bodo gluhoslepi enakopravni člani družbe, je dejal.