Predsednik republike Danilo Türk. Foto: BoBo
Predsednik republike Danilo Türk. Foto: BoBo
Zoran Janković
Država bo srečo potrebovala, je dejal Janković. Foto: BoBo

Zato ponovno rečem, da potrebujemo drug drugega, spoštujmo drug drugega in se spodbujajmo. Neverjetno je, česa vsega dobrega smo sposobni, vsak posebej in vsi skupaj.

Borut Pahor

Želim si, da bo dialog v koaliciji kulturen in strpen ter da bomo našli način sodelovanja.

Radovan Žerjav, SLS

Zadovoljni smo, ker bomo lahko zaščitili interese upokojencev, ker vidimo, da se nam obetajo slabi časi.

Karl Erjavec, DeSUS
Državni zbor izvolil mandatarja

Predsednik republike Danilo Türk Janševo izvolitev označuje kot pomemben korak k oblikovanju nove vlade - nujen korak za reševanje finančne in gospodarske krize. Janši želi uspešno delo, obenem pa pričakuje, da bodo spoštovali zaveze iz volilne kampanje.

MMC je poročal:
Janša izvoljen z 51 glasovi
Predstavitev programskih zasnov vlade
Novi mandatar: To je zmaga razuma
Analitika za MMC: Presenečenj ni pričakovati

Predsednik je v izjavi za javnost napovedal, da bo "kot doslej v okviru ustave sodeloval z vsemi organi države in prispeval k najširšemu dialogu, ki ga potrebujemo za naš skupni napredek".
Pahor: Naš uspeh bo skupen
Janši je čestital tudi odhajajoči predsednik vlade Borut Pahor. "To je lepa in častna dolžnost, v teh časih pa še posebej težka. Zato ponovno rečem, da potrebujemo drug drugega, spoštujmo drug drugega in se spodbujajmo. Neverjetno je, česa vsega dobrega smo sposobni, vsak posebej in vsi skupaj," je dejal v čestitki.
Janković: Janši želim srečo, to država potrebuje
Prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković je že pred glasovanjem Janši čestital in mu zaželel srečo, saj "to država potrebuje". Napovedal je, da bodo pri vseh projektih dobro sodelovali, ne glede na to, da v PS-ju niso dobili vabila v partnerstvo za razvoj.

Poleg čestitke je Janković komentiral tudi Janšev program. V predlaganih ukrepih za izhod iz krize je opazil samo varčevanje. To je sicer potrebno, a je po njegovem mnenju treba ustvariti tudi nova delovna mesta in novo dodano vrednost. Janković dvomi, da se bo samo z varčevanjem dalo prihraniti 800 milijonov evro, prej polovico tega. Vir za drugo polovico vidi v novih delovnih mestih, ki bodo prinesla več v proračun. Brez tega po njegovem mnenju ni mogoče doseči štiriodstotne gospodarske rasti in uravnotežiti proračuna.

Erjavec: Močna vlada za spopad s krizo
"Po slabih dveh mesecih od volitev je Slovenija dobila predsednika vlade. Ocenjujem, da rezultat glasovanja omogoča oblikovanje močne vlade, ki jo Slovenija potrebuje, ker vemo, da je v težki krizi in da nas čaka težko delo. Mi smo v koaliciji zato, da bi izšli iz krize, zato jo imenujemo koalicija za izhod iz krize. Zadovoljni smo, ker bomo lahko zaščitili interese upokojencev, ker vidimo, da se nam obetajo slabi časi. Zadovoljni smo tudi, ker koalicija ne bo odpirala ideoloških vprašanj, ki bi delila Slovenijo," je komentiral predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Virant: Slovenija je to pričakovala
"To danes je bilo dejanje, ki ga je Slovenija pričakovala, pa ne samo Slovenija, ampak tudi naše okolje. DZ je v veliki meri odvisen od dela vlade, zato komaj čakamo, da nas bo vlada zasula s koristnimi, dobrimi, kvalitetnimi zakoni za izboljšanje gospodarskih razmer in reševanje situacije," je izjavil Gregor Virant. Poudaril je, da si še bolj kot veliko število zakonov želijo, da bi bili ti kakovostni. Po njegovem mnenju bi lahko vlado dobili že desetega februarja.

Novakova: Mandatar z izkušnjami bo našel pot
Ljudmila Novak je povedala, da je NSi dobil mandatarja in da je na dobri poti, da hitro sestavi novo vlado, ki jo v Sloveniji potrebujemo. Prepričana je, da je Janša mandatar z izkušnjami, ki bo znal najti pot do rešitev. NSi bo svoje programske točke izpolnjeval in bo konstruktiven koalicijski partner. Želi si, da bi tudi opozicija ravnala konstruktivno.

Žerjav si želi strpnega in kulturnega dialoga
"Končno smo naredili velik in odločen korak k novi vladi. Verjamem, da bodo naslednji odločni koraki še sledili in da bo Slovenija v relativno kratkem času dobila operativno vlado. Želim si, da bi dialog v koaliciji bil kulturen in strpen ter da bomo našli način sodelovanja. Vsem bi zaželel vse dobro. Če bo koalicija delala dobro, bo tudi Sloveniji dobro," je izjavil prvak SLS-a Radovan Žerjav.

Ponovno kazanje glasovnic
Pahor je tokrat pokazal glasovnico Majdi Potrata. To je bila njegova izrecna želja. Sicer pa si glasovnic niso kazali, ker si zaupajo, je novinarjem razkril poslanec SD-ja Janko Veber. Glasovnico, ki kaže na podporo Janezu Janši, pa je novinarjem pokazal Ivan Vogrin iz DLVG-ja.

Zato ponovno rečem, da potrebujemo drug drugega, spoštujmo drug drugega in se spodbujajmo. Neverjetno je, česa vsega dobrega smo sposobni, vsak posebej in vsi skupaj.

Borut Pahor

Želim si, da bo dialog v koaliciji kulturen in strpen ter da bomo našli način sodelovanja.

Radovan Žerjav, SLS

Zadovoljni smo, ker bomo lahko zaščitili interese upokojencev, ker vidimo, da se nam obetajo slabi časi.

Karl Erjavec, DeSUS
Državni zbor izvolil mandatarja