Na Slovenskih železnicah je novo vodstvo odkrilo naprave, ki naj bi bile namenjene prisluškovanju, a kriminalisti ugotavljajo drugače. Foto: MMC RTV SLO
Na Slovenskih železnicah je novo vodstvo odkrilo naprave, ki naj bi bile namenjene prisluškovanju, a kriminalisti ugotavljajo drugače. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač
Zvonko Černač, predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je prepričan, da gre v primeru preiskave nadzora na Slovenskih železnicah za politizacijo policije. Foto: MMC RTV SLO

Policiji je predlog za pregon zaradi suma neupravičenega slikovnega snemanja in prisluškovanja 30. novembra lani podalo vodstvo SŽ-ja, je na seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pojasnil Jevšek. Policija je nato ugotovila, da je leta 2003 vodstvo naročilo namestitev naprav za tehnično varovanje, našla pa je tudi pogodbe in naročilnice.

Te naprave imajo poleg senzorja za zaznavo gibanja tudi videonapravo, ki pa ni delalaavdioposnetkov, je še dejal Jevšek. Res pa je, da novo vodstvo o tem ni bilo obveščeno.

Černač: Ničesar nismo izvedeli
Predsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvone Černač je prepričan, da smo priča vse večji politizaciji slovenske policije. "V zgodbi o Slovenskih železnicah namreč nismo izvedeli niti tega, ali je inšpektor za zasebno varovanje začel kakšen postopek, pa je v tem primeru šlo za nepooblaščeno slikovno in zvočno snemanje. Slednje sicer policijska preiskava zanika, vendar tudi če bi šlo samo za nepooblaščeno slikovno snemanje, bi se moral inšpektor odzvati, a se ni," je povedal Černač.

"V nekem drugem primeru, primeru zasebne poroke, kjer se ni zgodilo nič, pa se je inšpektor odzval med koncem tedna," je še spomnil predsednik komisije in dodal, da je to eden izmed številnih primerov, kjer se jasno pokaže, na kakšen način poteka politizacija. Po njegovem mnenju so tisti, ki imajo politično moč, nedotakljivi, vsi drugi pa ne. Še več, tisti, ki imajo politično zaščito, ovajajo tiste, ki je nimajo, in v takih primerih se postopki sprožijo izredno hitro, je prepričan.

Černač s prstom kaže na Miklavčiča in Šimenca
Glede odkritih prisluškovalnih naprav je pojasnil, da zadeva sega v čas nekdanjega direktorja SŽ-ja Blaža Miklavčiča, ki je po Černačevih besedah vidni član LDS-a in eden izmed kandidatov za ministra med oblikovanjem Pahorjeve vlade. "Te zadeve so potekale pod vodstvom Igorja Šimenca, nekdanjega generalnega sekretarja Slovenskih železnic, ki je moral zapustiti železnice zaradi ponarejenega dokazila o izobrazbi in ki je leta 1996, v času oblikovanja Drnovškove vlade, skušal podkupiti enega od poslancev," je dejal predsednik komisije. Ob tem je še povedal, da komisija od policije zahteva, da ji do 15. februarja pošlje poročilo o odkritih prisluškovalnih naprav.

Nadzor nezakonit?

Poslanec Zmago Jelinčič pa je dejal, da bi morali biti prostori v primeru takšnega nadzora primerno označeni, saj se je sicer kršilo zakon. Enako meni tudi Černač.

Jevšek je na to odvrnil, da v času namestitve naprav še ni veljal zakon o varstvu osebnih podatkov, v skladu s katerim bi morali biti zaposleni o nadzoru obveščeni. Černač meni drugače, saj je videonadzor trajal tudi še po sprejetju zakona. Opozoril je tudi na razkorak med navedbami v ovadbi, ki jo je vložilo vodstvo SŽ-ja, in poročilom kriminalistov.