Props in Boštjančič po predaji poslov. Foto: BoBo/Žiga Živulović, jr.
Props in Boštjančič po predaji poslov. Foto: BoBo/Žiga Živulović, jr.

Minister za finance Klemen Boštjančič je v izjavi za medije ob predaji poslov izrazil prepričanje, da bosta z ministrom Propsom odlično sodelovala. "Pogled na problematiko javnega sektorja imava enak, zato verjamem, da bo tudi v prihodnje najino delo dobro in da bova odlično sodelovala," je poudaril.

Sorodna novica Namesto Propsa bo v poslanske klopi sedel Jernej Žnidaršič

Kot je dejal, sta se s Propsom ob predaji pogovorila o osnovnih izzivih ministrstva, med katerimi je med drugim opozoril na problematiko upravnih enot in plačnega sistema v javnem sektorju. "Predstavil sem svoj pogled, kje vidim največ izzivov in kje jih vidim malo manj," je poudaril Boštjančič.

Poudaril pa je tudi, da kot začasni minister za javno upravo ni želel preveč posegati v organizacijo in v kadrovske odločitve znotraj ministrstva, saj je želel te odločitve prepustiti svojemu nasledniku.

Franc Props. Foto: BoBo/Žiga Živulović, jr.
Franc Props. Foto: BoBo/Žiga Živulović, jr.

Minister Franc Props je med prednostnimi nalogami svojega mandata navedel urejanje problematike plačnega in uslužbenskega sistema, med pomembnejšimi nalogami pa je poudaril tudi spreminjanje zakonodaje, predvsem na področju splošnega upravnega postopka. Pri pripravi zakonodajnih sprememb bodo sledili poenostavitvi administrativnih postopkov za državljane, je poudaril.

V prihodnje pa bo treba obravnavati tudi problematiko javnega sektorja, ki ni najbolj zanimiv za zaposlovanje. Na vprašanje, kako bodo to reševali, je Props odgovoril, da tovrstnih izzivov nima le javni sektor, ampak zaposlovalci v državi na splošno.

"Ena od stvari, s katerimi se bo treba ukvarjati v prihodnje, je, kako se z usposabljanjem vodij in z uslužbenskim sistemom, za katerega se pričakujejo spremembe, odzvati na to, da bomo lahko dobili potrebno število ljudi," je poudaril Props. Med možnimi rešitvami pa je navedel tudi digitalizacijo in informacijske tehnologije, ki bodo slej ko prej postale vsakdanjik.

Franc Props prevzel ministrske posle