Prva brigada je bila tudi prva poklicna enota Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO
Prva brigada je bila tudi prva poklicna enota Slovenske vojske. Foto: MMC RTV SLO

Ne potrebujemo velike vojske, potrebujemo pa vojsko z močnim duhom.

Lojze Peterle

Nosilka Slovenske vojske je nastala s preoblikovanjem vojaških enot, tudi specialne brigade Moris, katere pripadniki so se prvič postrojili v Kočevski Reki na današnji dan pred 12. leti.

"Zadišalo je po Slovenski vojski"
S slovesnostjo ob dnevu prve brigade se je tako že začelo praznovanje 20. obletnice slovenske samostojnosti, saj je Lojze Peterle, pozneje predsednik prve slovenske vlade, pred 20. leti prav v Kočevski Reki dejal, da je "zadišalo po Slovenski vojski", je za TV Slovenija poročala Marjeta Klemenc.

Lojze Peterle je bil tudi gost v oddaji Odmevi, kjer je na vprašanje Slavka Bobovnika, ali zrak še diši, dejal, da zanj "še kar naprej diši po časih, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski. Snega jer bilo približno enako in mraza tudi, s tem da danes sneg pada na samostojno Slovenijo."

Slovenska vojska se je spremenila in včasih oddaljila od izhodišč, in to ne vedno v pravo smer, a boljšega izhodišča za delo nima, kot da v duhu, s katerim je začela svojo pot v boju za Slovenijo, svoje delo tudi nadaljuje, je dejal Peterle in dodal, da bi si želel, da ostane tistim vrednotam zvesta.

Glede nasprotovanja dela javnosti sodelovanju v Natu in pozivom po ukinitvi vojske pa Peterle pravi, da je Slovenija članica zavezništva, kjer velja solidarnost, zato "ne more le pobirati ocvirkov". Slovensko vojsko potrebujemo, je dejal, in sicer profesionalno, odlično, solidarno, v skladu s potrebami. "Ne potrebujemo velike vojske, potrebujemo pa vojsko z močnim duhom," je prepričan evropski poslanec.

Prva brigada - prva poklicna enota
Prva brigada je nastala leta 1998, vanjo pa je prešel večji del poklicnih pripadnikov Morisa, odred za hitre intervencije in 10. bataljon za mednarodno sodelovanje. Brigada je ob nastanku štela 270 pripadnikov, med svojim obstojem pa se je podeseterila. Gre za najbolje opremljeno enoto, katere pripadniki sodelujejo na mednarodnih misijah, bila pa je tudi prva poklicna enota Slovenske vojske.

Dan Slovenske vojske - 15. maj
Prva brigada tako svoj dan praznuje 17. decembra, medtem ko dan Slovenske vojske zaznamujemo 15. maja. Brigado največji izziv znova čaka v prihodnjem letu, ko njeni pripadniki odhajajo v Afganistan. Tja odhaja tudi poveljnik polkovnik Dobran Božič, ki ga bo zato kmalu nasledil David Humar.

Ne potrebujemo velike vojske, potrebujemo pa vojsko z močnim duhom.

Lojze Peterle