Foto: BoBo
Foto: BoBo

Hrvaška je 1. decembra uvedla strožje ukrepe in omejitve, ki veljajo tudi za državljane Republike Slovenije in ljudi, ki na tem območju stanujejo – vstop je mogoč samo z negativnim PCR-testom, ki ni starejši od 48 ur, je na novinarski konferenci spomnil sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Borut Jakopin.

Podobno kot pri nas obstajajo izjeme za vstop brez testa – delavci, samozaposleni v ključnih dejavnostih, sezonski delavci, obmejni napoteni delavci ... pod pogojem, da ne prebivajo v državi in se vračajo čez mejo v 12 urah. Podobno velja za ljudi v dnevnem izobraževanju. Vstop je mogoč iz nujnih družinskih ali poklicnih razlogov, vključno z novinarsko dejavnostjo, je naštel.

Tudi tranzit je mogoč, mora pa biti opravljen v 12 urah. Za voznike v prevoznih storitvah, pomorščake, diplomate, vojake, humanitarne delavce ipd. pa čas ni omejen.

Sorodna novica Na Hrvaško le z negativnim izvidom testa. Okužen tudi premier Plenković.

Spremljanje drugih držav

"Po informacijah, ki smo jih dobili, posebnih težav včeraj ni bilo, zavrnjena sta bila dva slovenska državljana," je povzel Jakopin, ki je sicer poudaril, da slovenska policija ne more konkretno odgovarjati na vprašanja, ali nekdo izpolnjuje pogoje za vstop na Hrvaško ali ne.

Je pa obljubil, da bodo spremljali tudi morebitne nove zaostritvene ukrepe sosednjih držav in se trudili, da jih bodo objavljali na spletni strani. Madžarska določene omejitve že ima, o dodatnem zaostrovanju razmišlja tudi Avstrija, ni pa znano še nič konkretnega, za zdaj še razmišljajo, je nanizal.

V odgovoru na novinarska vprašanja o morebitnem sproščanju v Sloveniji pa je poudaril, da MNZ ukrepov o omejitvi gibanja ne sprejema samostojno, ampak so odvisni predvsem od zdravstvene stroke.