Ponoči je večji del Slovenije pobelil sneg, največ ga je zapadlo v sredogorju in visokogorju, pa tudi v višjih legah Kočevske in Notranjske, kjer ga imajo več kot 10 centimetrov, je v pogovoru za Val 202 zjutraj povedal Anže Medved. "V visokogorju se bomo verjetno kar približali dvema metroma višine snega," je razložil.

Pogled na Ponco iz Rateč. Foto: MMC-jev uporabnik
Pogled na Ponco iz Rateč. Foto: MMC-jev uporabnik

Na upravi za zaščito in reševanje so zaradi močnega sneženja obravnavali 21 dogodkov, in sicer največ v regijskem centru Slovenj Gradec (12), po dva v Celju in Ljubljani, tri v Mariboru in enega na Ptuju. Po njihovih navedbah je bilo aktiviranih 17 gasilskih enot, ki so odstranjevale podrta drevesa na vozišča, tri drevesa pa so se v naselju Cezlak v občini Slovenska Bistrica podrla na objekt.

Nekaj dreves je padlo tudi na električne vodnike. Posledično so tako ostala brez električne energije gospodinjstva v občinah Podvelka, Ribnica na Pohorju, Rače-Fram in Mežica. V več krajih je nevšečnosti povzročal predvsem močan veter.

Ponekod so na cestah plužne in posipne službe, zato je potrebna dodatna previdnost, ob tem opozarjajo na prometnoinformacijskem centru: "Promet na posameznih avtocestnih odsekih in na nekaterih državnih cestah je upočasnjen."

Voznike ob tem opominjajo, da morajo imeti v primeru snega na vozišču na prelazih in drugih višjeležečih cestah na vozilu nameščene verige, če tako določajo prometni znaki.

V torek nove padavine, kaže na sneg

Danes se bo postopno jasnilo, lahko nastane tudi megla. Največ oblačnosti danes pričakujejo v pasu od Kočevske prek osrednje Slovenije do Gorenjske, je pojasnil Medved in dodal, da bodo dnevne temperature od –2 do 4 stopinje Celzija, ob morju okoli 8. Tam bo še pihala burja, ki pa bo zvečer oz. ponoči ponehala.

Ponoči se bo zjasnilo, tako da bo ponedeljkovo jutro kar mrzlo. Živo srebro se bo po vsej državi spustilo pod ledišče: "Tudi ob morju pričakujemo kakšno stopinjo pod lediščem." Najhladneje bo v alpskih dolinah ter v mraziščih Notranjske in Dolenjske, kjer bo "kar krepko pod –10".

V prestolnici je snega le za vzorec. Kako je pri vas? Pošljite nam fotografije prek aplikacije na koncu članka. Foto: MMC RTV SLO
V prestolnici je snega le za vzorec. Kako je pri vas? Pošljite nam fotografije prek aplikacije na koncu članka. Foto: MMC RTV SLO

Po jasnem ponedeljku se bo znova pooblačilo v noči na torek, ko bodo na zahodu že prve padavine. Na začetku bo po nižinah še deževalo, v torek čez dan, ko se bodo padavine okrepile in razširile nad celotno državo, pa bo dež v notranjosti države prehajal v sneg. Tudi sreda bo nato oblačna in mokra. "Kot kaže trenutno, se bo dovolj ohladilo, da bo tudi po nižinah snežilo večji del dneva," je še povedal Medved in poudaril, da je za natančnejše napovedi še prezgodaj.

Zaradi izdatnih padavin so sicer v soboto poplavljale nekatere reke s pritoki predvsem na Gorenjskem, razlivala se je tudi Sava v srednjem toku, Savinja v Zgornji Savinjski dolini, na Ptuju so se oglasile sirene zaradi povečanega pretoka reke Drave.

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije, ki so nam jih poslali uporabniki oz. uporabnice.