V soboto zvečer je iz Kaira odletelo 16 slovenskih državljanov, osem pa so jih prepeljali v Hurgado. Foto: EPA
V soboto zvečer je iz Kaira odletelo 16 slovenskih državljanov, osem pa so jih prepeljali v Hurgado. Foto: EPA
Šarm el Šejk
Že več držav je pozvalo svoje državljane k vrnitvi iz Egipta v domovino. Foto: Reuters
Pogovor s Slovenko, ki čaka na let iz Egipta

Jean Pierre Vonarb s slovenskega veleposlaništva v Kairu že od sobote dežura na letališču in pomaga slovenskim državljanom pri organizaciji potovanja nazaj v domovino. Za TV Dnevnik je povedal: "Včeraj smo iz Kaira pomagali 13 Slovencem. Pomagamo jim pri iskanju prostih sedežev na letalih, pri iskanju letov. Danes smo pomagali še dvema ženskama, z eno pa še iščeva načine, kako na letalo."

Pojasnil je še, da so razmere res kaotične, da je letališče sicer varno in da ga varuje policija, je pa zelo natrpano. Opaža tudi, da so predstavniki agencij in letalskih družb zelo slabo informirani in da jih je težko najti. Predstavniki veleposlaništva ljudem sicer večinoma pomagajo tako, da jih usmerjajo do agencij, kjer so kupili vozovnice, jim pomagajo organizirati pot domov in podobno, je še pojasnil.

"Naši turisti se počutijo varne"
Predstavnica turistične agencije Kompas Alenka Dobovičnik je za Dnevnik TV Slovenija zagotovila, da zadeve spremljajo in da so pripravljeni. Trenutno pa je tako v Hurgadi kot v Šarm el Šejku po njenih informacijah mirno. Na vprašanje, ali je res na ulicah Šarm el Šejka vojska, pa odgovarja: Še enkrat smo preverili in v Šarmu ni nikjer videti nobene vojske." Ob tem je še dodala: "Naši turisti se počutijo varne." Tudi v turistični agenciji Palma menijo podobno in pravijo, da bodo ukrepali, ko oz. če bo izdano priporočilo o takojšnji evakuaciji.

Slovenski veleposlanik v Egiptu Robert Kokalj pa je pojasnil, da so v soboto pomagali pri evakuaciji 16 slovenskih državljanov iz države, osem pa so jih prepeljali v Hurgado. Že pred tem je slovenskim turističnim agencijam predlagal, naj nehajo pošiljati turiste v Egipt. Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve ob tem vse tiste, ki se odpravljajo v Egipt, poziva k temeljitemu premisleku.

Iz večjih egiptovskih mest namreč poročajo o krajah in ropih, zaostruje se tudi boj med protestniki in oblastjo. Vojska je zavzela položaje tudi v letovišču Šarm el Šejk na Sinaju, da bi zajezili nemire na najbolj turističnih območjih. Zato zunanje ministrstvo vsem slovenskim državljanom, ki so že v Egiptu, svetuje, da se izogibajo krajem, kjer potekajo demonstracije ali politična zborovanja, preostalim pa potovanje v to državo odsvetuje.

S Kompasom je v soboto v Egipt odšlo 80 ljudi
Na turistični agenciji Kompas sicer zagotavljajo, da so razmere v letoviščih, kot sta Šarm el Šejk in Hurgada, kamor vozijo svoje turiste, mirne, ukinili so le vse izlete zunaj teh mest. V soboto je tako odletelo na počitnice 80 njihovih turistov, do torka ali srede pa bodo videli, kako se bodo razmere razvijale, in se na podlagi tega odločili, kako bodo nadaljevali odhode turistov v to državo.

Pogovor s Slovenko, ki čaka na let iz Egipta