Vojska krepi svojo prisotnost na osrednjem trgu v Kairu. Foto: EPA
Vojska krepi svojo prisotnost na osrednjem trgu v Kairu. Foto: EPA
Egipt
"Glasno in jasno je, da ljudje zahtevajo Mubarakov odhod še danes," je za CNN dejal El Baradej. Foto: Reuters
Protestniki so izražali solidarnost z Egipčani tudi v ZDA. Foto: EPA
Egipt
Mubarak in podpredsednik Sulejman sta se sestala z vojaškimi poveljniki. Mubarak, kot kaže, ne namerava kar tako zapustiti oblasti. Foto: Reuters
30 let Mubaraka je dovolj, vzklikajo protestniki. Foto: EPA
Egipt na robu

Mohamed El Baradej, nekdanji generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), se je na trgu Tahrir pridružil protestnikom, ki so ob tem vzklikali: "Ljudstvo želi, da režim pade", voditelj opozicije pa jim je odvrnil: "Vzeli ste nazaj svoje pravice in kar smo začeli, ne more iti nazaj. Imamo eno glavno zahtevo - konec režima in začetek novega poglavja, nov Egipt. Iz spoštovanja se poklanjam ljudem Egipta. Prosim vas za potrpljenje, spremembe prihajajo v naslednjih dneh."


El Baradej je pred tem v pogovoru za CNN dejal, da mora Mubarak oditi še danes in se umakniti vladi narodne enotnosti. Dodal je, da so mu opozicija in protestniki podelili mandat za sestavo nove vlade in da si želi stopiti v stik z vojsko. Ameriška politika do Egipta izgublja zaupanje, je poudaril.

Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa želi, da bi v Egiptu nastala večstrankarska demokracija, a ne vidi, kako bi se to lahko kmalu zgodilo. Nekdanji egiptovski zunanji minister je v pogovoru za BBC še dejal, da bi moral Mubarak na množične proteste odgovoriti z reformami in ne menjavami v vladnem kabinetu.

Letala so mesto večkrat preletela, poroča Reuters, prestolnico preletavajo tudi helikopterji, proti trgu Tahrir pa so se valili tanki. Z razkazovanjem vojaške sile naj bi prestrašili protestnike, da bi upoštevali policijsko uro in se umaknili s trgov in ulic, a se to ni zgodilo. Ljudje sicer vojake povečini pozdravljajo. Na ulice se je vrnila policija.
Prostovoljske skupine občanov so v Kairu postavile nadzorne točke, potem ko je egiptovska prestolnica v zadnjih dneh postala pravo brezpravno, anarhično območje, kjer je plenjenje postalo norma. Kljub policijski uri je osrednji kairski trg Tahrir (Trg osvoboditve) ostal čez noč napolnjen s protestniki. Oblasti so odposlale vojsko in oklepna vozila, a ta za zdaj še niso posredovala.
Egiptovska vojska je zavzela položaje tudi v priljubljenem letovišču Šarm el Šejk na Sinaju, da bi zajezili nemire na najbolj turističnih območjih. Tamkajšnji prebivalci so sicer prepričani, da se Mubarak skriva v svoji zimski rezidenci v letovišču, potem ko je pobegnil pred protestniki v Kairu.
Na kairskem letališču je medtem obtičalo na tisoče potnikov, ki si želijo kar najhitreje zapustiti državo. Potniki naj bi se dobesedno pretepali za letalske karte, saj bodo vsi poleti kmalu odpovedani. Z letališča so sicer sporočili, da skušajo v danih razmerah zagotoviti kar najbolj normalno delovanje. ZDA, Savdska Arabija in Turčija so po svoje državljane že poslale letala za evakuacijo.
Mubarak je v soboto prvič določil podpredsednika, medtem ko se brezupno trudi vzpostaviti nadzor po petih dneh nasilnih protestov. Od torka naj bi umrlo najmanj 100 ljudi. Mubarak, ki še vedno zavrača možnost odstopa, se je s podpredsednikom sešel z vojaškimi poveljniki, vsebina pogovorov pa še ni znana.

Oblasti so sporočile, da je ponoči iz nekega zapora v Egiptu pobegnilo na tisoče zapornikov. Tiskovne agencije poročajo, da so v Egiptu prepovedali arabsko TV-postajo Al Džazira.

V spodnji galeriji nekaj slik z demonstracij po vsem svetu, na katerih ljudje pozivajo k odstopu Mubaraka.

Egipt na robu