Dušan Rebolj je dejal, da so protesti le prvi ukrep. Če ne bo dosežen učinkovit dogovor, sindikati napovedujejo ostrejše ukrepe. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Rebolj je dejal, da so protesti le prvi ukrep. Če ne bo dosežen učinkovit dogovor, sindikati napovedujejo ostrejše ukrepe. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati s protestom opozarjajo na razmere
Protestniki pred parlamentom
Dušan Rebolj o protestih

Po besedah predsednika Pergama Dušana Rebolja želi pet sindikalnih konfederacij - KSS Pergam, KNSS Neodvisnost, KS90 Slovenije, SZS Alternativa in ZDSS Solidarnost - z današnjim protestom opozoriti tudi na prepočasne ukrepe vlade.

Sindikati se strinjajo z ukrepom vlade, ki določa subvencioniranja presežnih delavcev, vendar pa je tudi ta ukrep po Reboljevih besedah ob tem, da je v Sloveniji že 80.000 ljudi brezposelnih (do konca leta naj bi ta številka narasla na več kot 100.000) prepočasen.

Preotestiralo je pet sindikalnih konfederacij, jutri pa je napovedan še protest Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Rebolj ločene proteste v prvi fazi ocenjuje pozitivno. "Skupni protest ni bil mogoč, ker nas niso povabili, kar pa v prvi fazi ne ocenjujem za slabo. Prav je, da vsak sindikat izrazi svoje mnenje. Če vlada ne bo ukrepala, bodo sledili strožji ukrepi, ko bo solidarnost nujna, saj brez nje ne bo rezultatov," je pojasnil in dodal, da se zahteve sindikatov (tudi zaradi različne strukture članstva) v določenih točkah razlikujejo, "vendar pa so problemi za vse delavce enaki, zato je za uspeh potrebno delovati skupaj".

Če ne bo dogovora, sindikati napovedujejo ostrejše ukrepe
Protesti veljajo kot prvo opozorilo sindikatov vladi za pripravo učinkovitejših protikriznih ukrepov. Če dogovora ne bodo dosegli, pa prvi mož Pergama napoveduje ostrejše ukrepe, ki jih pa za zdaj še ne želi natančneje napovedovati. "Če ne bo učinkovitih ukrepov, se lahko zadeve še bolj zaostrijo v smislu sindikalnih pritiskov, pri čemer pa bo najpomembneje, da bodo vsi sindikati zraven," je za MMC sklenil Rebolj.

Protestniki na zahteve opozarjali pred parlamentom
Po skupni protestni konferenci, kjer je pet sindikatov izrazilo nestrinjanje z dozdajšnjimi ukrepi vlade, je skupina protestnikov krenila do parlamenta. Če so protestniki z glasnimi žvižgi in negodovanjem pospremili vsakega poslanca, ki se je znašel pred parlamentarno stavbo, pa so z glasnim aplavzom pozdravili predsednike sindikatov, ki so se vrnili iz parlamenta, kjer so pismo z zahtevami predali predsednici odbora DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Andreji Črnak Meglič. Ta je predsednikom sindikatov zagotovila sodelovanje v vsebinski razpravi o zakonodajnih predlogih s področja delovne in socialne zakonodaje.

"Ne bomo več klečeplazili!"
Po prihodu iz parlamenta so predsedniki sindikatov zbranim še enkrat pojasnili, kakšne so zahteve. "Ne bomo več klečeplazili, če vlada ne bo ukrepala, se bomo vrnili močnejši, ne glede na barve," je bilo slišati iz megafonov. Predsedniki sindikatov so zbranim še povedali, da ukrepe pričakujejo v kratkem času in da lahko vlada z njimi ljudem povrne zaupanje v politiko, ki so ga zaradi dozdajšnjih ukrepov izgubili.

Svetlik: Protesti legitimna oblika izražanja interesov
In kaj o protestih meni minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik? Pravi, da gre za povsem legitimno obliko izražanja interesov. Poleg tega poudarja, da vlada resno jemlje vse predloge in opozorila. Sindikate, ki želijo pospešiti ukrepanje vlade, razume, a pri tem opozarja, da procedure odločanja zahtevajo svoj čas. Zatrdil je še, da delajo hitro in intenzivno, da bi lahko čim prej ponudili ustrezne rešitve, je poročal Radio Slovenija.

Ana Medved / M. N.
ana.medved@rtvslo.si

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj fotografij protestnikov pred parlamentom.

Sindikati s protestom opozarjajo na razmere
Protestniki pred parlamentom
Dušan Rebolj o protestih