Katarina Kresal je prestala interpelacijo, saj je proti glasovalo 48 poslancev. Foto: Državni zbor
Katarina Kresal je prestala interpelacijo, saj je proti glasovalo 48 poslancev. Foto: Državni zbor
Teden so zaznamovali številni protesti, tako proti Natu in vladnim ukrepom (Italija) kot tudi izstrelitvi severnokorejske rakete (Japonska). Foto: EPA
Zrcalo tedna, 5. 4. 2009
Utrip

SDS je po neuspešnem glasovanju (proti interpelaciji je glasovalo 48, podprlo pa jo je 31 poslancev) napovedal, da bo uporabil vsa pravna sredstva za ustavitev izdajanja odločb izbrisanim. Tako lahko pričakujemo tudi prvo parlamentarno preiskavo.

Hrvaška Rehnu ni odgovorila
Sestanek trojke Žbogar-Jandrokovič-Rehn je bil odpovedan, ker Hrvaška ni posredovala svojega pisnega odgovora na zadnji komisarjev predlog, Rehn je odgovor pričakoval do 30. marca 2009, omogočil pa naj bi konstruktivno nadaljevanje tristranskih pogovorov. Vsebina Rehnovega predloga ni znana, v javnosti pa se pojavljajo informacije, da naj bi šlo za neke vrste arbitražo, ki bi upoštevala tako reševanje vprašanja v okviru mednarodnega prava, kar zahteva Hrvaška, kot načelo pravičnosti, kar si želi Slovenija.

Banke zahtevale odhod Bavčarja
Banke upnice so nadzornemu svetu Istrabenza predlagale takojšnjo zamenjavo uprave in imenovanje nove, vendar pa jim Istrabenz ni ustregel, saj ni zamenjal Igorja Bavčarja. Ta za krmilom Istrabenza ostaja do 15. maja, njegova naloga pa je izdelati sanacijski načrt.

Teden strahu pred stečaji
Teden je je minil tudi v znamenju napovedi stečajev več slovenskih podjetij. Stečaj so napovedali v Elkroju, MIP-u, ki je za sabo potegnil še Pomurko, in Gradis G-ju, delavci NTH-ja pa so zaradi neizplačanih plač stavkali.

Vlada je predstavila nov sveženj protikriznih ukrepov, ki med drugim prinašajo spremembe v delovni zakonodaji. Sindikati najbolj nasprotujejo predlogu o izenačitvi starostne meje za upokojitev, ki bi tako za ženske kot za moške pomenil, da se bodo upokojili po dopolnjenem 65. letu starosti. Sindikati so že napovedali proteste.

Enoodstotna marčevska inflacija
Marčevska inflacija je narasla za pol odstotka in je bila enoodstotna, na letni ravni pa je znašala 1,8 odstotka, je sporočil Statistični urad Republike Slovenije. Evropska centralna banka je ključno obrestno mero znižala na 1,25 odstotka, kar je najnižja raven do zdaj.

Za umor otrok osumljena mati
Slovenijo je pretresel tudi primer umora dveh otrok, za katerega je osumljena mati otrok. Ta se zdravi v psihiatrični bolnišnici, primer pa je pod vprašaj ponovno postavil učinkovitost dela centrov za socialno delo.

Hrvaška v Nato, na čelu Rasmussen
Na vrhu Nata, ki je bil še posebej slovesen, saj je organizacija praznovala 60. obletnico delovanja, so članice medse sprejele Hrvaško in Albanijo ter kot novega generalnega sekretarja potrdile danskega premierja Andersa Fogha Rasmussena. Vrh Nata so spremljali protesti.

G-20: IMF-ju dodatna sredstva
Sešli so se tudi voditelji industrijsko najmočnejši držav skupine G-20. Glavni sklep najbogatejših je bil, da bodo IMF in druge mednarodne finančne ustanove bodo dobili dodatnih tisoč milijard dolarjev za boj proti gospodarski krizi. Tudi vrh G-20 so spremljali protesti.

Severna Koreja je uresničila grožnjo in izstrelila raketo, za katero trdi, da je nosila satelit v okviru vesoljskega programa, a so sosednje države in ZDA prepričane, da gre za preiskus rakete dolgega dosega, ki lahko nosi tudi jedrsko konico. Zaradi izstrelitve se je sešel tudi Varnostni svet Združenih narodov.

V streljanju v centru za pomoč priseljencem v mestu Binghamton v ZDA je umrlo 13 ljudi. Napadalec, šlo naj bi za priseljenca iz Vietnama, je sodil tudi sebi.

Severni Irci močnejši od Slovencev
V ospredju športnega dogajanja je bila kvalifikacijska tekma v nogometu za svetovno prvenstvo med Slovenijo in Severno Irsko, na kateri se naša izbrana vrsta ni izkazala. V 73. minuti je bilo z zadetkom Warrena Feeneyja konec Slovenskih sanj in zmaga je odšla na Severno Irsko.

Vlada je s funkcije direktorice Filmskega sklada RS razrešila Jelko Stergel, na njeno mesto pa do imenovanja novega direktorja postavila Denisa Miklavčiča.

A. K. K.

Zrcalo tedna, 5. 4. 2009
Utrip