Franc Rode med podelitvijo blagoslova in  škrlatnega oblačila. Foto: RTV SLO
Franc Rode med podelitvijo blagoslova in škrlatnega oblačila. Foto: RTV SLO

Z odločitvijo, da me pokliče v kardinalski zbor, mi papež daje priznanje za sedemletno služenje v ljubljanski nadškofiji in za delo, ki ga od leta 2004 opravljam v Vatikanu kot prefekt.

kardinal Franc Rode
Franc Rode
Rode je postal eden izmed 193 kardinalov. Foto: RTV SLO

Slovenija nima velikih zaslug, pač pa on sam, ki je že pred službo nadškofa v Ljubljani več kot 10 let deloval v Rimu, in ga od tam dobro poznajo.

Andrej Saje o zaslugah za imenovanje
Prireditve se je udeležilo več tisoč gostov. Foto: EPA

Novi kardinali prihajajo iz enajstih držav in s štirih celin: Amerike, Evrope, Azije in Afrike. Papež je vsakega posebej blagoslovil, nato pa mu izročil škrlatno ogrinjalo in pokrivalo. Škrlatna barva naj bi pomenila pripravljenost dati življenje za vero.

Vsi kardinali so postali kardinali diakoni, so za MMC pojasnili na tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference, kar je najnižji naslov med kardinali, sicer pa obstajajo tri stopnje kardinalov. Vsak je dobil tudi cerkev oziroma diakonijo, za katero mora kot kardinal še posebej skrbeti. Rodetu je bila dodeljena diakonija Svetega Frančiška v Garbatelli.

Rode sprejema odgovornost
Kardinal Franc Rode je ob svoji umestitvi dejal, da svoje imenovanje razume kot znamenje posebne papeževe naklonjenosti Cerkvi na Slovenskem in vsemu slovenskemu narodu nasploh. Dodal je, da ga dostojanstvo, ki je vezano na kardinalski naslov, poziva k vse večji predanosti "služenju bratom in sestram in k neomajani zvestobi Cervi in njenemu vrhovnemu pastirju".

Prvi kardinal iz Slovenije
Slovenskemu nadškofu kardinalski naziv pripada zaradi funkcije prefekta kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja.Tako bo postal prvi kardinal iz Slovenije in tretji slovenskega rodu. Prvi slovenski kardinal je bil Jakob Missia, ki je bil imenovan 18. junija 1899, drugi pa še živeči torontski nadškof Alojzij Ambrožič, imenovan 21. februarja 1998.

Priložnost za Slovenijo
Ob umestitvi prvega slovenskega kardinala se je odzval tudi slovenski premier Janša, ki je ponovil mnenje, da je Rodetovo imenovanje za slovensko cerkev veliko priznanje. Dodal je, da je Slovenija s tem dobila priložnost, da prek človeka slovenskega rodu v hierarhiji pomembne institucije uveljavi določene interese.

Gre za časten naslov
V spletni klepetalnici MMC-ja je na vprašanja odgovarjal tudi tiskovni predstavnik SŠK-ja Andrej Saje, ki je dejal, da bi bil naslednji najverjetnejši kandidat lahko ljubljanski nadškof Uran ali pa tudi mariborski škof Kramberger, niso pa izključeni tudi drugi. Naslov kardinala je časten in dosmrten, lahko pa se ga odvzame v primeru hujših kršitev.

V Vatikanu več tisoč gostov
V Vatikanu se je ob umestitvi kardinalov zbralo več tisoč tujih državnikov, sorodnikov novih kardinalov in romarjev. Navzoča sta bila tudi minister za šolstvo in šport Milan Zver ter direktor urada za verske skupnosti Drago Čepar. V imenu slovenske škofovske zveze so se umestitve slovenskega kardinala udeležili ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran, mariborski škof Franc Kramberger, koprski škof Metod Pirih ter ljubljanska pomožna škofa Andrej Glavan in Anton Jamnik.

Preberite si več o življenjski poti Franca Rodeta in o funkciji kardinalov.
Kardinal tudi nekdanji tajnik papeža
Med novimi kardinali sta tudi nekdanji tajnik pokojnega papeža Janeza Pavla II. Stanislaw Dziwisz in hongkonški nadškof Zen. 12 izmed 15 kardinalov je mlajših od 80 let in zato v primeru papeževe smrti lahko volijo novega papeža, trije pa so za to že prestari. Skupno bo tako Vatikan imel 193 kardinalov, od tega jih bo 120 mlajših od 80 let.

V soboto bo v vatikanski baziliki svetega Petra slovesno somaševanje, med katerim bo sveti oče novim kardinalom podelil kardinalske prstane.

Z odločitvijo, da me pokliče v kardinalski zbor, mi papež daje priznanje za sedemletno služenje v ljubljanski nadškofiji in za delo, ki ga od leta 2004 opravljam v Vatikanu kot prefekt.

kardinal Franc Rode

Slovenija nima velikih zaslug, pač pa on sam, ki je že pred službo nadškofa v Ljubljani več kot 10 let deloval v Rimu, in ga od tam dobro poznajo.

Andrej Saje o zaslugah za imenovanje