Foto:
Foto:
Borut Pahor: Moramo razumeti čas, ki je pred nami.
Anton Rous optimistično zre v prihodnje volitve.

Po njegovem mnenju bodo glavne naloge vlade v prihodnje sprejetje ustrezne davčne zakonodaje, spremembe ustave, regionalizacija in decentralizacija, programi za učinkovit vstop Slovenije v EU, vodenje varčevalne ekonomske politike ter omejevanje rasti cen.

Delo bo nagrajeno na volitvah
Rop je dejal, da bodo storili vse, da se bo vatikanski sporazum ratificiral takoj v januarju 2004. Glede uspeha na prihodnjih volitvah pa je dejal, da je treba najprej dobro delati, da si nato lahko nagrajen na volitvah.

Poslušali bodo tudi opozicijo
Predsedniki koalicijskih strank so sicer največjo pozornost namenili davčni reformi. Po Ropovem mnenju je potrebno, da se davčna zakonodaja ustrezno sprejme, ko pa bosta zakon o dohodnini in zakon o davku od dohodkov pravnih oseb predmet diskusije v državnem zboru, bodo v koaliciji poskušali narediti vse, da zagotovijo konsistentno sprejetje celotne davčne zakonodaje, pri tem pa bodo poslušali tudi pripombe in mnenja opozicije.

"Omenjena zakona nam namreč omogočata v nadaljevanju izpolnitev temeljnega cilja: da znižamo davke na plačno listo ter da ukinemo davek na bilančno vsoto oziroma znižamo davčne obremenitve za gospodarstvo in za prebivalstvo," je še dejal premier.

Pahor: Slovenija v Evropo prve hitrosti
Temu se pridružuje tudi predsednik ZLSD-ja Borut Pahor, ki je v izjavi za javnost poudaril, da želi njegova stranka takšno davčno reformo, ki bo razbremenila socialno šibkejše sloje ter bolj obremenila kapital. Sicer je Pahor zadovoljen z delom koalicije v letu 2003, ob tem pa je po njegovem bistveno, da Slovenija razume čas, ki je pred njo. "To je čas, ki omogoča Sloveniji, da vstopi v t.i. Evropo prve hitrosti, saj je to edini način, če hočemo imeti uspešen razvoj," je opozoril Pahor.

SLS podpira davčno reformo
Tudi v SLS-u pozdravljajo davčno reformo, saj naj bi ta, kot je povedal prvak stranke Janez Podobnik, razbremenila nižje davčne razrede, istočasno pa naj bi se vzpostavilo davčno primerljivo gospodarsko okolje. Glavne naloge, ki jih je koalicija uspešno opravila v letu 2003, pa so po Podobniku izpeljana referenduma za vstop Slovenije v Evropsko unijo in
zvezo Nato, sprejem državnih proračunov ter zakona o izvrševanju proračuna.

Za boljše delovanje občin
Med prihodnje zadolžitve koalicije pa med drugim spadajo izboljšanje finančnih okvirov delovanja slovenskih občin ter spremembe na področju regionalnega razvoja. Sprejeti zakon o boju proti korupciji pa bo po mnenju Podobnika omogočil, da vlada in koalicija tudi na tem področju naredita kaj več.

Rous napoveduje zmago koalicije
Predsednik DeSUS-a Anton Rous v zvezi s predlagano davčno reformo meni, da bi bilo dobro, da se sistem nove davkarije prilagodi tako, da se omogoči tistemu, ki hoče delati, da dobro zasluži ter da tudi država pri tem dobi svoje. Sicer pa je Rous prepričan, da je koalicija storila že ogromno, hkrati pa ji napoveduje zmago na volitvah 2004.

Za sodelovanje pri vprašanju izbrisanih
O izbrisanih, najbolj vroči politični temi v Sloveniji, koalicija ni razpravljala. Kljub temu pa Pahor meni, da bo prej ali slej prišlo do obravnave sistemskega zakona o izbrisanih. Do razumne rešitve tega vprašanja bi bilo po njegovem mogoče priti le, če bi politične skupine med seboj bolj sodelovale. Pri tem je Pahor še poudaril, da bi morali v tem zakonu omejiti višino odškodnin, tisti, ki so res sodelovali pri agresiji na Slovenijo, pa pravic, ki izhajajo iz tega zakona, po njegovem ne morejo dobiti.