RTV SLO meni, da POP TV krši zakon o medijih in Konvencijo o otrokovih pravicah. Foto: MMC RTV SLO
RTV SLO meni, da POP TV krši zakon o medijih in Konvencijo o otrokovih pravicah. Foto: MMC RTV SLO

RTV predlaga, da se oddaja premakne v poznejši termin, saj s prikazovanjem prizorov spolnosti, nasilja in vulgarnega govora v otrokom in mladostnikom dosegljivem časovnem terminu krši 17. člen Konvencije o otrokovih pravicah ter posega v pravico posameznikov in družin do mirnega uživanja družinskega življenja, ki jo varujeta tako Evropska konvencija o človekovih pravicah kot tudi Ustava RS-ja, so v sporočilu za javnost zapisali na RTV Slovenija.

"Smisel določb, ki prepovedujejo predvajanje vsebin, kakršne se predvajajo v oddaji “Kmetija slavnih” v zgoraj navedenem programskem času, je, da se omogoči otrokom in mladoletnikom okolje, v katerem se lahko razvijejo v zdrave posameznike. Prav tako se na ta način staršem omogoči, da takšno okolje lahko zagotovijo," piše RTV v sporočilu za javnost.

RTV Slovenija je zato na ministrstvo za kulturo in svetu za radiofuzijo poslala predlog, da v tem primeru ukrepajo. Poziva jih, da skladno z določbami zakona o medijih odredijo prestavitev termina predvajanja v čas, ko se tovrstne vsebine, skladno z zakonom o medijih, lahko predvajajo.

Inšpektorat za medije zadevo odstopil Apek-u
MMC se je obrnil na Inšpektorat RS za kulturo in medije, kjer so povedali, da so prejeli nekaj telefonskih in eno pisno pritožbo, ki so jih usmerili ali odstopili Agenciji za pošto in elektronske komunikacije RS. Hkrati je Apek-u posredoval predlog za izvedbo postopka strokovnega nadzorstva, za katerega je Apek pooblaščen z določbo 1. odstavka 109. člena Zakona o medijih.

Varuhinja prijave še preučuje
MMC se je po pojasnila obrnil tudi na Urad varuhinje človekovih pravic, od koder so nam sporočili, da so "v zvezi s Kmetijo slavnih dobil nekaj pobud", ki jih varuhinja še preučuje. RTV se je za ukrepanje odločil, "ker je javni zavod, katerega poslanstvo je tudi skrb za slovenski medijski prostor".

Predlog ukrepanja se nanaša na resničnostni šov POP TV-ja Kmetija slavnih, v kateri nastopajo nekatere znane osebnosti s slovenske estrade. Z vprašanji smo se obrnili tudi na POP TV. Na odgovore še čakamo.