Center za evropsko prihodnost želi zmanjšati tako napetosti znotraj EU-ja kot tudi napetosti med EU-jem in islamskim svetom. Foto: RTV SLO
Center za evropsko prihodnost želi zmanjšati tako napetosti znotraj EU-ja kot tudi napetosti med EU-jem in islamskim svetom. Foto: RTV SLO
Jožef Školč
LDS Ruplu očita, da je prekršil usmeritve, ki mu jih je naložil državni zbor. Foto: RTV SLO

Ker je svet na pomembnem razpotju, je treba proučiti vse možnosti za vzpostavitev aktivnega dialoga med narodi, religijami in kulturami, meni Rupel. Ob tem je spomnil, da bo leto 2008 evropsko leto medkulturnega dialoga, kar sovpada s slovenskim predsedovanjem EU-ju.

Slovenija si že zdaj dejavno prizadeva za medkulturni dialog na globalni ravni, in sicer v okviru evroatlantskega partnerstva, medkulturni dialog pa bo tudi ena izmed ključnih točk slovenskega predsedovanja EU-ju. Slovenija se bo po Ruplovih besedah lotila omilitve napetosti med zahodno in islamsko civilizacijo, pri čemer ji bo še posebej pomagalo prav 11 strokovnjakov na novo ustanovljene skupine. Končni cilj medkulturne pobude je poskus zmanjšanja političnih, socialnih, kulturnih in verskih razlik znotraj EU-ja.

Je Rupel prekršil izhodišča OZP-ja?
Jožef Školč (LDS) trdi, da so Ruplove izjave za tednik European Voice, češ da EU nadaljevanja pogajanj s Srbijo ne bo pogojeval s prijetjem Mladića, neskladne z zakonodajo in s stališči parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Opozicijski poslanec trdi, da je Rupel kršil zakona o zunanjih zadevah ter o sodelovanju med vlado in DZ-jem. V LDS-u pričakujejo, da bo minister preklical svoje izjave in iz gradiva seje OZP-ja umaknil oznako zaupno.

Minister je zavrnil očitke LDS-a in povedal, da je poslanska izhodišča v celoti upošteval. Rupel meni, da so bile njegove izjave napačno interpretirane, saj je le povzemal vzdušje sveta ministrov. Kljub vsemu so Ruplove izjave zaskrbele Carlo Del Ponte, ki jih je razumela kot slabljenje podpore EU-ja Haagu.