Na pepelnično sredo po cerkvah poteka obred pepeljenja. Foto: Pixabay
Na pepelnično sredo po cerkvah poteka obred pepeljenja. Foto: Pixabay

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja, pri katerem duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljeni pepel. Pepel simbolizira pokoro in prenovitev, v svetopisemski govorici pa minljivost in nevrednost, navaja portal Katoliška cerkev. S prisotnostjo pri obredu pepeljenja pa vernik javno pokaže svojo pripravljenost, da se spreobrne oziroma poboljša.

Z današnjim dnem se začenja postni čas, ki je obdobje priprave na veliko noč. Verniki želijo v tem obdobju poglobiti osebno povezanost z Bogom, zato se v ta namen odpovejo določeni razvadi ali dobrini. Značilna za postni čas je tudi ljudska pobožnost križevega pota. Duhovniki v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijoličasti barvi.

Strogi post, ko naj bi se verniki le enkrat v dnevu najedli do sitega, velja na pepelnico in veliki petek. Prav tako se na strogi post ne smejo jesti meso in mesne jedi. Enako velja za vsak petek v postnem času.

Sorodna novica Začenja se akcija 40 dni brez alkohola
Sorodna novica Pustne šeme se poslavljajo, karnevalski Ptuj v teh dneh obiskalo okoli 100.000 ljudi

Kjer pusta niso pokopali na pustni torek, ga bodo danes. V okviru tradicionalne šelmarije v Kostanjevici na Krki bodo kurenta najprej izdelali, ga potem pokopali, sledila pa bo vesela sedmina. Prav tako bodo pusta pokopali v Cerknici. V številnih krajih je bil pokop pusta že v torek. Na Ptuju so ga zadnji dan 64. Kurentovanja najprej obsodili in nato zaprli v kletko do prihodnjega leta, princ karnevala pa je oblast v mestu vrnil ptujski županji.