Predsednik SD-ja je prepričan, da so davki na dobiček pri nas tako nizki, da se približujemo statusu davčne oaze. Foto: BoBo
Predsednik SD-ja je prepričan, da so davki na dobiček pri nas tako nizki, da se približujemo statusu davčne oaze. Foto: BoBo
SD za razbremenitev srednjega razreda

Ekonomski program, ki ga je sestavil svet SD-ja za finance in gospodarski razvoj, med sedmimi predlogi predvideva tudi zvišanje obdavčitve dobička in reformo dohodninskih razredov. Predsednik stranke Dejan Židan je pred kratkim poudaril, da imamo v Sloveniji tako nizko obdavčitev dobičkov, "da nas marsikdo označuje za davčno oazo, kar je povsem nepotrebno, po drugi strani pa smo preveč obremenili ljudi".

Po Židanovem mnenju bi bilo med njihovimi predlogi mogoče najhitreje izvesti spremembe pri obdavčitvi 13. in 14. plače, prav tako pa je prepričan, da bi se lahko dogovorili glede posega v dohodninske razrede, s tem pa bi razbremenili ljudi. Židan sklepa, da bi prav razbremenitev ljudi privedla do večje porabe in posledično do več pobranih davkov.

Med sedmimi predlogi so taki, ki bi povečali prilive v proračun, nekateri pa bi jih zmanjšali. Tak je po besedah predsednika strankinega sveta za finance in gospodarski razvoj Marjana Podgorška dohodnina. Vendar bi izgubo, ki bi znašala od 160 do 170 milijonov evrov, pokrili s povečano obdavčitvijo dobička.

Plus mora biti tako za delavce kot delodajalce
Posveta so se udeležili tudi predstavniki delodajalcev in sindikatov. Marjan Batagelj, predsednik Kluba slovenskih podjetnikov, je pritrdil, da bi lahko hitro podprli predlog glede 13. in 14. plače, ko gre za obdavčitev dobička, opozarja pa, da gre za samo eno izmed davščin, ki jo plačuje gospodarstvo.

"Kakršni koli predlogi se pripravljajo, morajo imeti predlagatelji pod črto izračunano tako, da bodo plusa deležni tako delavci kot gospodarstvo. Če bo šlo v škodo tega, bomo še naprej nekonkurenčni," je dejal Batagelj, ki se boji, da bi podjetja začela zapuščati Slovenijo, če bi se gospodarska klima poslabšala.

Batagelj bi prav tako podrl uvedbo dodatnega dohodninskega razreda, saj bi tudi po njegovem mnenju na takšen način lahko razbremenili srednji razred.

S predlogi so večinoma zadovoljni tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Njihova izvršna sekretarka Andreja Poje je poudarila, da so nekateri predlogi SD-ja izredno podobni predlogom sindikata. Ta že več let predlaga spremembo dohodninske lestvice, ki bi uvedla dodatni razred med 27 in 41 odstotki.

SD za razbremenitev srednjega razreda