Zares zagovarja 8 pokrajin, SD pa predlaga za določitev njihovega števila posvetevalni referendum. Foto: MMC RTV SLO
Zares zagovarja 8 pokrajin, SD pa predlaga za določitev njihovega števila posvetevalni referendum. Foto: MMC RTV SLO

V SD-ju in Zaresu zavračajo očitke vlade, da zavirajo uvedbo regionalizacije in pravijo, da zakonodaje ne bodo podprli, če bo slaba.

(SD) je povedal, da ne sprejme kritik koalicije, da naj bi spreminjali stališča, v stranki pa tudi menijo, da bi bilo o številu pokrajin dobro izvesti posvetovalni referendum. O nedavnem sestanku vlade z župani je dejal, da gre lahko za manipulacijo s podporo županov, saj večinske podpore zakonodaji ta trenutek ni. Glavna vprašanja glede pokrajinske zakonodaje po Potrčevih besedah so, ali je res potrebnih 14 pokrajin, kako se bo zagotovilo financiranje in ali bo prenos sredstev na pokrajine takšen, da se bodo lahko uresničili razvojni cilji.

Po mnenju Zaresa je zgornja meja osem pokrajin. Vse, kar je nad osem, je enako slabo, je dejal Vili Trofenik in dodal, da predlagatelj še ni pripravil mnenja o učinkovitosti celotnega sistema pokrajin. Na vprašanje, katere izmed 14 pokrajin bi izvzel, je Trofenik odgovoril, da mora odgovornost za zmanjševanje prevzeti tisti, ki jih je neodgovorno obljubljal 14. Če naj bi bila regionalizacija skupni projet slovenske politike, to zahteva drugačen pristop, ne pa trmasto vztrajanje pri škodljivi rešitvi, je opozoril Trofenik.

SDS: Pokrajine odgovor na večanje razlik
V SDS-ju pa podpirajo nadaljevanje postopka sprejemanja zakonodaje, saj pravijo, da je pri vsakem zakonu mogočih le nekaj zadev, kjer se stališča koalicije in opozicije ne ujemajo. Jože Tanko je poudaril, da je za nadaljni razvoj Slovenije ključen prenos pristojnosti in sredstev z državne ravni na pokrajinsko. Prepričan je, da je uvedba pokrajinskega sistema v tem trenutku edini odgovor na večanje razlik v razvoju med posameznimi regijami. Ta vidik po Tankovih besedah odtehta vse pomisleke, ki jih imajo posamezne parlamentarne stranke do uvedbe projekta pokrajin.

Vladna služba nasprotuje referendumu
Na izjave poslancev SD-ja in Zaresa so se odzvali v službi vlade za lokalno samoupravo in izrazili nasprotovanje predlogom o razpisu referenduma. Prepričani so namreč, da je vzpostavitev pokrajin kompleksna in zahtevna naloga in parlament bi z razpisom referenduma svojo odgovornost prenesel na volivce. Referendumska pobuda po njihovem mnenju pomeni zavlačevanje, saj bo v vsakem primeru odločitve treba sprejeti v parlamentu. Dodali so še, da so odprti za razpravo in usklajevanje, vendar le na osnovi konkretnih predlogov, ki jih bodo v največji možni meri poskusili tudi upoštevati.