Tožbo zoper državo je SDS vložil na ljubljansko okrožno sodišče. Foto: BoBo
Tožbo zoper državo je SDS vložil na ljubljansko okrožno sodišče. Foto: BoBo
SDS toži državo zaradi zadeve Patria in volitev

Tožbo zoper državo je SDS vložil na ljubljansko okrožno sodišče. "Z zaporom predsednika SDS-a Janeza Janše in nezakonito sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani in kasnejšimi pristranskimi in nezakonitimi postopki proti Janezu Janši, kar se je izkazalo tudi v odločitvah ustavnega sodišča, je SDS-u nastala velika premoženjska škoda," so zapisali v SDS-u in dodali, da je razvoj dogodkov v primeru Patria in zaporu Janše pokazal, da je "šlo za vnaprej načrtovano rušitev predsednika stranke SDS-a, da se onemogoči največjo opozicijsko stranko na volitvah".

Poseg afere Patria na volitve v DZ julija 2014 je bil po njihovi presoji tako velik, da je vplival tako na volilno udeležbo kot na sam volilni izid. "Zaradi vseh teh namerno povzročenih protipravnih ravnanj sodišč je bila SDS-u narejena velika politična škoda," so še zapisali.

Opozorila pravnih strokovnjakov
Navajajo tudi, da je več eminentnih pravnikov v državi, kot so denimo vodja kazenskega oddelka vrhovnega sodišča Marko Šorli, Matevž Krivic, Klemen Jaklič, Matej Avbelj in mnogi drugi, že med samim procesom opozarjalo na nestrokovno ravnanje sodišča.

Janša je bil pozvan na prestajanje zaporne kazni 20.junija 2014, volitve pa so bile 13. julija 2014. "Vsakomur je jasno, da je bila ta sodba v funkciji volitev, saj je bilo zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji. " menijo v SDS-u.

"Če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov kot na volitvah leta 2008," še ocenjujejo.

Razlika med glasovi 2008 in 2014
Razlika med odstotkom glasov, ki jih je prejela SDS na volitvah leta 2008, in odstotkom glasov, prejetih na volitvah leta 2011 in 2014, ter na ta odstotek glasov vezana proračunska sredstva, po njihovem mnenju predstavljajo neposredno materialno škodo in od države zahtevajo 886.257,37 evra z obrestmi.

Ob tem še izpostavljajo, da je ustavno sodišče v sosednji Avstriji razveljavilo drugi krog volitev za predsednika države zaradi bistveno manjših kršitev, kot so se zaradi procesa Patria dogajale v Sloveniji.

Tožilstvo: Sodba je absurdna
Na vrhovnem državnem tožilstvu so tožbo SDS-a označili za "tako absurdno, da si ne zasluži nobene niti najmanjše reakcije državnega tožilstva". Po njihovem mnenju gre le za nov poskus ustrahovanja pravosodja. Zadeve ne komentirajo niti na pravosodnem ministrstvu.

Na vrhovnem sodišču pa so pojasnili z informacijo o tožbi za zdaj seznanjeni zgolj preko medijskih vprašanj ter spletnih objav. "Zaradi spoštovanja pravnega reda je izven okvira pravnih postopkov pred sodišči ne moremo komentirati," so navedli.

SDS toži državo zaradi zadeve Patria in volitev