Prvopodpisana pod referendumsko pobudo je bila SDS-ova poslanka Eva Irgl. Foto: BoBo
Prvopodpisana pod referendumsko pobudo je bila SDS-ova poslanka Eva Irgl. Foto: BoBo

"Velik odziv ljudi priča, da se zavedajo, da arhivska novela, ki jo je predlagala vlada in sprejela vladna večina v državnem zboru, izenačuje žrtve in njihove rablje ter na perfiden način zapira arhive," so zapisali ob tem.

Dodali so, da bodo podpise pri pristojni službi v DZ-ju vložili predvidoma v prihodnjem tednu - rok za vložitev zahteve za referendum je namreč najpozneje sedem dni po preteku roka za zbiranje podpisov, ta pa je potekel danes.

Po oceni Janeza Janše bi bilo najboljše, če bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament, kar bi po njegovem mnenju bistveno zmanjšalo stroške ali pa teh skorajda ne bi bilo. Prepričan je, da se skuša arhive zapirati zato, ker se nekateri bojijo, da bi po tem, ko so arhive začeli pregledovati raziskovalci, na dan prišle "kakšne za koga neprijetne zadeve".

Na ministrstvu pobudo označili za nepotrebno
Čeprav je kulturni minister Uroš Grilc referendumsko pobudo označil za povsem nepotrebno, je dejal, da se je ministrstvo tudi po zaslugi vložene pobude dokopalo do nekaterih novih ugotovitev, povezanih z arhivom SDV-ja.

Dodal je, da je od približno 17.000 dosjejev nadzorovanih oseb v Arhivu RS ohranjenih le še 4.000 dosjejev.