Kontingent Slovenske vojske v Latviji. Foto: BoBo
Kontingent Slovenske vojske v Latviji. Foto: BoBo

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) opozarja, da v postopkih individualnega zastopanja brigadirja Mihe Škerbinca, ki je bil po njihovih besedah ob razrešitvi javno neutemeljeno diskreditiran, ni kršil nobenega predpisa ali pogodbe za svoje delovanje, kot mu ministrstvo za obrambo očita v odpovedi pogodbe za delovanje. Glede na to bodo sprožili kolektivni spor. Manj ugodne nove pogodbe ne bo sprejel, ker bi bil s tem v primerjavi z enako reprezentativnimi sindikati v dejavnosti obrambe v manj ugodnem položaju, so zapisali na svoji spletni strani.

Škerbinc se je sindikatu v posebnem dopisu zahvalil, ker so se mu postavili v bran. Meni namreč, da je njegov primer moral priti v javnost in do politike. "Podpora sindikata je bila zame pomembna tudi iz osebnih razlogov, saj je v takšnih trenutkih vsaka podpora dobrodošla," je zapisal.

Ker pa "ve, da je zdaj pred sindikatom boj za pravico in da se ne bodo izbirala sredstva z nasprotne strani", bi želel, da prekinejo dejavnosti javne podpore. "Dovolj visoko plačo imam, da si bom lahko privoščil odvetnika, ko bom nadaljeval iskanje pravice na sodišču," je zapisal v pismu predsedniku sindikata Gvidu Novaku, ki ga sindikat objavlja na svoji spletni strani.

Minister za obrambo Karl Erjavec je Škerbinca razrešil 5. aprila na predlog načelnice Generalštaba Slovenske vojske generalmajorke Alenke Ermenc, saj je Škerbinc izgubil njeno zaupanje. Škerbinc je zatem vložil ugovor na razrešitev s položaja.

Svet sindikata je sklenil še, da bodo protestni shod pred vlado, ki so ga sprva načrtovali za april, prestavili najmanj do 30. junija oz. do sprejetja nove uredbe vlade, ki naj bi ustrezno vzpostavila vojaško hierarhijo s plačami in odpravila anomalije, so še zapisali.

SLOVENSKA VOJSKA PREKINILA URJENJE V IRAKU

Zaradi zaostrenih varnostnih razmer je Slovenska vojska (SV) prekinila urjenje v Iraku. Slovenski kontingent sicer ostaja v Iraku in nadaljuje svoje delovanje v sklopu preostalih nalog, poročajo slovenski mediji.

V Iraku se zaostrujejo varnostne razmere predvsem zaradi posledic stopnjevanja napetosti med ZDA in Iranom. Washington namreč obtožuje Teheran, da načrtuje napade v regiji.
Osrednje poveljstvo ameriških oboroženih sil je v torek sporočilo, da so ameriški vojaki v Iraku in sosednji Siriji pod najvišjo stopnjo pripravljenosti, ker da so prejeli verodostojne grožnje iranskih sil v regiji. Med prvimi sta se za prekinitev urjenja v Iraku odločili nemška in nizozemska vojska.

Temu pa je sledila tudi Slovenska vojska. Slovenski kontingent sicer ostaja v Iraku in nadaljuje svoje delovanje v sklopu preostalih nalog in zaščite sil, sporočilo Slovenske vojske povzema spletni portal 24ur. O tem je poročala tudi Televizija Slovenija.

Portal 24ur ob tem navaja, da je do podobne omejitve prišlo tudi leta 2017, v času izvedbe referenduma o neodvisnosti Kurdistana. Takrat je tudi prišlo do zaostritve razmer, zato je bilo usposabljanje in delovanje slovenskega in ostalih kontingentov prekinjeno za določeno obdobje, po umiritvi razmer pa ponovno vzpostavljeno.