Plače v javnem sektorju bo zdaj mogoče izplačati tako kot prej, je dejal finančni minister Janez Šušteršič. Foto: BoBo
Plače v javnem sektorju bo zdaj mogoče izplačati tako kot prej, je dejal finančni minister Janez Šušteršič. Foto: BoBo
Gregor Virant
Predsednik DZ-ja Gregor Virant je najavil, da bo nemudoma podpisal zakon o izvrševanju proračuna. Foto: BoBo
Referenduma o proračunu ne bo

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je v izjavi za medije napovedal, da bo podpisal zakon o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 ter ga poslal v podpis predsedniku republike. Zakon bo pozneje objavljen v uradnem listu, tako da bo proračun lahko začel veljati s 1. januarjem 2013.

Današnji sklep DZ-ja o zahtevi za oceno ustavnosti referendumske pobude na ustavnem sodišču pa je po Virantovih besedah postal brezpredmeten.

Šušteršič: Država bo zdaj normalno funkcionirala
Finančni minister Janez Šušteršič je dejal, da o umiku pobude za začetek zbiranja podpisov še ni obveščen, a da bo ta omogočil normalno funkcioniranje države. Dejal je, da se s sindikati o umiku pobude niso pogajali, da pa je odločitev ustavnega sodišča o drugih dveh referendumskih pobudah verjetno potrdila domneve, da referenduma o proračunu najbrž ne bi bilo.

Šušteršič je tako zagotovil, da bo januarske plače v javnem sektorju mogoče izplačati tako kot do zdaj, torej 4. januarja. O očitku, da je izplačilo plač pogodbena obveznost vlade, pa je dejal, da so za vlado na prvem mestu zakonske obveznosti in šele nato pogodbene obveznosti. Znova je dejal, da se bo treba s sindikati še pogajati o zmanjševanju mase plač v javnem sektorju, sicer bo edina mogoča rešitev odpuščanje.

Sindikati umaknili referendumsko pobudo
Vodja koordinacije stavkovnih odborov javnega sektorja Janez Posedi je na novinarski konferenci napovedal, da bodo sindikati javnega sektorja umaknili pobudo za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Kot razlog je navedel "očitno izkazano smer nadaljnjih odločitev ustavnega sodišča, ko je odločilo glede referendumov o holdingu in o slabi banki". Posedi je ob tem dejal, da se sindikati s to odločitvijo nikakor ne strinjajo, saj menijo, da je sodišče prvič v 20 letih razsodilo na političnoekonomskih interesih in "se podredilo aroganci vlade". Kljub temu pa bodo odločitev spoštovali.

Posedi je dejal, da sindikati s tem dejanjem "izkazujejo svoje spoštovanje do pravne države in upravičeno pričakujejo tudi od vladne strani, da bo spoštovala pravno in socialno državo". S tem je Posedi meril na socialni dialog s sindikati kot enakopravnimi partnerji, zlasti pri "vprašanjih, ki v temelju posegajo v socialno-ekonomski položaj delavcev v javnem sektorju".

Sindikati vlado tako pozivajo, da takoj začne pogajanja o njihovih zahtevah, pravico do socialnega dialoga pa bodo branili s klasičnimi oblikami sindikalnega boja, vključno s splošno stavko, medtem ko bodo določbe iz zakona o izvrševanju proračunov, za katere menijo, da so neustavne, izpodbijali na ustavnem sodišču.

Posedi je še dejal, da bosta vlada in državni zbor nosila vso odgovornost za posledice, ki jih bo prinesel zakon o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014. Ti bodo po mnenju sindikatov močno prizadeli obseg in kakovost storitev javnega sektorja, ki se vsakodnevno srečujejo z vsemi državljani Slovenije, s tem pa dolgoročno škodovali razvoju države.

Odločitev so sporočili prav na dan, ko je državni zbor razpravljal o tem, ali potrditi sklep vlade, da za referendumsko pobudo zahtevajo oceno ustavnosti.

Janša: Zmaga razuma
Predsednik vlade Janez Janša se je na napoved sindikatov odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je sindikatom "čestital za zmago razuma". Po mnenju premierja je s tem odpravljena še zadnja blokada za normalen prehod v novo leto.

Referenduma o proračunu ne bo