Ministrica Širca zavrača odgovornost za izpad RTV-prispevka. Foto: MMC RTV SLO
Ministrica Širca zavrača odgovornost za izpad RTV-prispevka. Foto: MMC RTV SLO

Ne biti živčni, gospa predsednica. Držite se poslovnika enkrat za spremembo, saj ne bo tako hudo.

Branko Grims predsednici odbora Majdi Potrata
Branko Grims
Grims meni, da je za izpad dohodka na RTV-ju odgovorna ministrica za kulturo Majda Širca. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Ministrica za kulturo Majda Širca v odgovoru na očitke, da je pri povzročitvi izpada RTV-prispevka morebiti šlo celo za kaznivo dejanje.


Na odboru za kulturo, šolstvo, šport in mladino so razpravljali o odgovornosti za izpad RTV-prispevka. Člani odbora so ob koncu seje zavrnili vse tri sklepe, ki jih je predlagal SDS.

Branko Grims (SDS) je v imenu predlagateljev sklica seje povedal, da bi tistega, ki bi iz malomarnosti zažgal stavbo RTV-ja in povzročil večmilijonsko škodo preganjali po uradni dolžnosti in ga tudi ustrezno kaznovali. "V tem primeru je bila prav tako povzročena večmilijonska škoda zaradi malomarnega delovanja vlade in ministrice in odgovorni za nastalo škodo bi morali odgovarjati," je še dodal Grims.

"Malomarnost očitate novinarjem in volivcem"
Ministrica za kulturo Majda Širca meni, da je za izpad dohodka lahko kriva tudi prejšnja vlada, ki prispevka ni povišala, je pa omogočila dvig plač zaposlenim na RTV-ju. "Malomarnost bi lahko očitali vsem tistim, ki so nasprotovali zakonu, ki je plačilo prispevka urejal bolje kot sedanji zakon, kar ima za posledico tudi izpad RTV-prispevka. Vladi bi lahko kaj očitali, če bi dopustila pravno praznino, česar pa ni storila," na očitke odgovarja Širca.
Grims ji je na to odgovoril, da s tem, ko malomarnost očita tistim, ki so nasprotovali zakonu, to očita Svetu delavcev RTV-ja, vsem reprezentativnim sindikatom in skoraj 75 odstotkom ljudem, ki so zakonu nasprotovali na referendumu. "Po tej logiki govorimo o malomarnosti in odgovornosti novinarjev na RTV-ju in slovenskega naroda oz. volivk in volivcev," je izpostavil.

"Ministrstvo in vlada sta ukrepala ustrezno"
Širca je v nadaljevanju še pojasnila, da je stroka zakon ocenila kot dobro rešitev, opozicija pa je temu nasprotovala in izstavila 4 milijone evrov visok račun za referendum, ki je se z izpadom prispevka po njenem mnenju še povišal.

"Nismo držali križem rok, saj je bil zakon o izvrševanju proračuna potrjen na isti seji, kot je bil potrjen uraden izid referenduma. Da gre za prepozno uveljavitev, je subjektivno mnenje. Novi zakon o RTV-ju je zagotovil stabilno in pravočasno plačevanje prispevka. Ministrstvo in vlada sta ukrepala ustrezno," je prepričana ministrica Širca, ki meni, da je za nastalo škodo odgovorna prejšnja vlada, ki ni povišala RTV-prispevka, je pa z Virantovim zakonom o plačah v javnem sektorju finančno stanje na RTV-ju še poslabšala.

SDS: Ministrstvo ni ukrepalo
Kot so v zahtevi za sklic seje zapisali poslanci SDS-a, je ministrstvo za kulturo šele 5. januarja v parlamentarni postopek poslalo nov zakon, ki bi določil višino RTV-prispevka, namesto da bi to storili takoj po znanem izidu referenduma o novem zakonu o Radioteleviziji Slovenija. "Opustitev nujnega zakonodajnega ukrepanja ministrstva, ki ima za posledico veliko materialno škodo, vsebuje tudi nekatere očitne indice kaznivega dejanja, predvsem pa se postavlja vprašanje odgovornosti za povzročeno škodo iz malomarnosti," navajajo v SDS-u.

Glede na podatke nadzornega sveta RTV SLO je prišlo do izpada prihodka za 4,9 milijona evrov, javnost pa ima pravico izvedeti natančen podatek o višini povzročene škode, so še zapisali v SDS-u.

Zakon v ustavni presoji
Vodstvo RTV SLO je 1. februarja vložilo pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti zakona o izvrševanju proračunov RS-a za leti 2011 in 2012 in novele omenjenega zakona v členih, ki opredeljujejo višino RTV-prispevka. RTVS izpodbija razlago 47. člena Zakona o izvrševanju proračunov RS-a za leti 2011 in 2012. Ta člen zakona namreč razveljavlja člen zakona o izvrševanju proračuna za leti 2010 in 2011, ki je določal višino RTV-prispevka. Takšna razlaga bi namreč pomenila, da je bil RTV-prispevek 1. januarja letos ukinjen.

Ne biti živčni, gospa predsednica. Držite se poslovnika enkrat za spremembo, saj ne bo tako hudo.

Branko Grims predsednici odbora Majdi Potrata
Ministrica za kulturo Majda Širca v odgovoru na očitke, da je pri povzročitvi izpada RTV-prispevka morebiti šlo celo za kaznivo dejanje.