Slovenske nacionalne barve so ob odprtju jedilnice v šolo v Barkovljah privabile celo italijanske karabinjerje. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske nacionalne barve so ob odprtju jedilnice v šolo v Barkovljah privabile celo italijanske karabinjerje. Foto: MMC RTV SLO
Obisk v Barkovljah

Naj spomnimo, da je slovesnost ob odprtju jedilnice zaradi traku v slovenskih nacionalnih barvah, ki ga je ob tisti priložnosti prerezala ravnateljica, prerasla v odmevno politično afero, ki bi jo lahko vodja šole plačala z izgubo delovnega meta.

Švab: Afero so napihnili desničarski politiki
Zaradi traku so namreč šolo obiskali italijanski karabinjerji. Kot poroča Radio Slovenija, ravnateljica barkovljanske šole Fiorella Benčič, ki v Italiji vodi še dve slovenski šoli in dva vrtca, ostaja pokončna.

Občinski svetnik v Trstu Igor Švab pa je prepričan, da so slovesnost v afero napihnili znani desničarski politiki. Tržaški desničarji naj bi zahtevali celo odstop ravnateljice, a takih posledic ne pričakujejo, saj lahko ravnateljico razreši le ministrstvo za šolstvo v Italiji.

Dogodek je strnil vrste slovenskih rojakov na Tržaškem in jih spodbudil, da glasneje zahtevajo spoštovanje zakonitih narodnostnih pravic.

Desna sredina za zakonski poseg v slovenska narečja
Ob tem velja pojasniti še, da deželna vlada vztraja pri spremembi zakonske zaščite slovenskih narečij v videmski pokrajini. Desna sredina v parlamentu Furlanije - Julijske krajine se namreč zavzema za ločitev narečij. Prepričana je, da v Benečiji in Reziji manjšina govori slovanska, ne pa slovenska narečja, ki bi jih bilo treba po njihovem mnenju zaščititi kot samostojne jezike. To bi pomenilo ločitev Slovencev v videmski pokrajini od rojakov na Tržaškem in Goriškem, kar bi povzročilo hitrejšo asimilacijo.

M. N.

Obisk v Barkovljah