Iza in Samo Login ostajata najpremožnejša Slovenca, Damian Merlak je najbogatejši milenijec (skupno na osmem mestu), Luka Dončić (skupno 90.) pa je eden od desetih novincev med stoterico. Foto: Pixabay/MMC
Iza in Samo Login ostajata najpremožnejša Slovenca, Damian Merlak je najbogatejši milenijec (skupno na osmem mestu), Luka Dončić (skupno 90.) pa je eden od desetih novincev med stoterico. Foto: Pixabay/MMC

Managerjeva lestvica 100 najbogatejših Slovencev ne prinaša posebnih presenečenj. Vodstvo sta zadržala Iza in Samo Login, njuno premoženje tako kot lani ocenjujejo na 689 milijonov evrov. Čeprav sta se Loginova zasebno razšla, "z ekipo Login5 Fundacije še naprej skupaj delava", je Iza Login oktobra sporočila na družbenem omrežju, zato ju na lestvici še vedno obravnavajo skupaj. Vrednost premoženja je tako še vedno seštevek njunega deleža kupnine za podjetje Outfit7 (pred petimi leti sta prodala 60-odstotni delež) in dividend, ki sta si jih v letih lastništva izplačala iz družbe.

Lastniki zdravje bilanc dajo pred lastne interese. Dobičke radi porabijo za nove naložbe in prav po zaslugi uspešnih preteklih naložb so nastala danes zelo dobičkonosna podjetja. Izplačila dividend lastnikom so redka.

Jure Ugovšek

Družina Šešok z devetega na tretje mesto
Tudi na drugem mestu ni spremembe. Ocenjeno premoženje Sandija Češka in njegove partnerke Livije Dolanc znaša 355 milijonov evrov. Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna. Najvišji skok je uspel družini Šešok, lastnikom Iskre. Pri reviji Manager ji pripisujejo 275 milijonov evrov premoženja, kar je za približno 150 milijonov več kot lani, s to vsoto pa so se z devetega povzpeli na tretje mesto.

Zdravje bilanc postavljajo pred lastne interese
Stoterica najbogatejših Slovencev je bogatejša za 1,3 milijarde evrov, s 7,1 milijarde je najpremožnejša doslej. Največje povečanje po letu 2008 je predvsem posledica visokih vrednotenj na delniških trgih. "Pri analizi podjetij opažamo, da lastniki zdravje bilanc dajo pred lastne interese. Dobičke radi porabijo za nove naložbe in prav po zaslugi uspešnih preteklih naložb so nastala danes zelo dobičkonosna podjetja. Izplačila dividend lastnikom so redka, predvsem pa precej manjša, kot jih spremljamo med borznimi družbami," nam je povedal Jure Ugovšek, urednik izdaje Najbogatejši Slovenci.

10 NAJBOGATEJŠIH SLOVENCEVsprememba glede na laniocenjeno premoženje (v mio. EUR)
Iza in Samo LOGIN0 %689
Sandi ČEŠKO in Livija DOLANC3 %355
družina ŠEŠOK129 %275
Marko PISTOTNIK0 %210
družina LAH27 %209
Dari in Vesna JUŽNA73 %202
Joc PEČEČNIK0 %199
Damian MERLAK24 %183
Igor AKRAPOVIČ25 %174
Tone STRNAD21 %142

Skoraj vsi z lestvice, s katerimi smo v zadnjem obdobju govorili, poudarjajo, da ne živijo v pretiranem razkošju.

Jure Ugovšek

Bogastvo da, pretirano razkošje ne
Glavnino lestvice lahko imenujemo tudi lestvica slovenskega uspeha, predvsem podjetniškega, v zadnjih letih vse bolj tudi športnega. Večina premoženja na lestvici je lastništvo v podjetjih. Pa znajo najbogatejši Slovenci uživati v milijonih? Ugovšek: "Kdor se ob pogledu na vse te milijone evrov premoženja sprašuje, kako jih najpremožnejši porabljajo, ne gre pozabiti, da gre v večini primerov za ocenjeno vrednost podjetij. Toliko oziroma v večini primerov še nekaj več bi lastniki prejeli, če bi deleže prodali. Tovrstno premoženje je torej 'zaklenjeno' v lastništvu podjetja. Skoraj vsi z lestvice, s katerimi smo v zadnjem obdobju govorili, izpostavljajo ta vidik in poudarjajo, da ne živijo v pretiranem razkošju."

Dončić že na lestvici, kmalu tudi Oblak in Pogačar
Vsaj 20 milijonov evrov premoženja naj bi imelo v Sloveniji približno 150 posameznikov. V stoterici je deset novincev in 17 povratnikov. Med novinci je tudi košarkar Luka Dončić. Lani se je s 16,5 milijona evrov ocenjenega premoženja uvrstil med najbogatejše milenijce, letos je z 29,4 milijona evrov na skupno 90. mestu. Goran Dragić (54,9 milijona evrov) je 30., Anže Kopitar (34,6 milijona evrov) 69. Dončić je poleti z Dallasom podpisal novo pogodbo, vredno 207 milijonov evrov, le-ta pa bo začela veljati v prihodnji sezoni. Športnikov naj bi bilo v prihodnje na lestvici še več. "Na vrata trka eden najboljših nogometnih vratarjev Jan Oblak, v nekaj letih na njej pričakujemo tudi kolesarskega asa Tadeja Pogačarja, ki ima pri 23 letih še veliko sezon pred seboj," ocenjuje Jure Ugovšek.

Stoterica najbogatejših Slovencev