Zaradi kaznivega dejanja napada na sodnico je bilo treba po navedbah sodišča že v izhodišču natančno raziskati dogajanje kritične noči. Zanikajo, da bi iskali stike sodnice z novinarji. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi kaznivega dejanja napada na sodnico je bilo treba po navedbah sodišča že v izhodišču natančno raziskati dogajanje kritične noči. Zanikajo, da bi iskali stike sodnice z novinarji. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik sodišča Andrej Baraga
Svoje poročilo mora podati še predsednik sodišča Andrej Baraga. Foto: MMC RTV SLO

Zatrdili so, da so pridobili izpiske službenih prenosnih telefonov zaposlenih v noči napada na sodnico Katarino Turk Lukan zato, da bi natančno raziskali potek dogodkov tiste noči. O napadu je bila prva obveščena vodja kazenskega oddelka Lea Habjanič, nato pa vodstvo sodišča in minister za pravosodje.

Ker dogodek presega običajno dogajanje, je bilo treba v sklopu notranjega poslovanja sodišča izvesti več usklajevalnih sestankov, poročanj in tudi natančnih zapisov poteka dogodkov kritične noči. Med drugim tudi natančno zabeležko poteka medsebojnega obveščanja zaposlenih, kar pa so lahko pridobili le iz podatka o času medsebojnih klicev na službene prenosne telefone, zatrjujejo na sodišču.

Prepričani so, da niso prekoračili pooblastil
Pri mobilnem operaterju so zato pridobili izpiske službenih prenosnih telefonov oseb, ki so se kritične noči medsebojno obveščale. Na sodišču so prepričani, da niso prekoračili svojih pooblastil, ker pa je zadeva v postopku presoje informacijske pooblaščenke, v tem trenutku ne želijo podajati drugih informacij.

Medtem pa v uradu informacijske pooblaščenke še niso sprejeli odločitve o tem, ali je šlo za nezakonito ravnanje vodstva sodišča. Inšpektorji so bili sicer na sodišču že v petek.

Habjaničeva odstop napovedala že pred časom
Kot je znano, so mediji pred dnevi poročali, da vodstvo ljubljanskega okrožnega sodišča preverja izpiske telefonskih klicev sodnice Lee Habjanič, saj naj bi iskali stik z Dnevnikovim novinarjem Rokom Praprotnikom. Novinar je namreč prvi poročal o policijski akciji takoj po eksploziji pred hišo sodnice Turk Lukan.

Ljubljansko sodišče se je zdaj odzvalo tudi na navedbe v medijih, da je okrožna kazenska sodnica Habjanič podala odstopno izjavo. Kot poudarjajo, je sodnica že pred dvema mesecema napovedala svoj odstop s položaja vodje oddelka, ponovno pa ga je podala sredi novembra in takrat ga je predsednik okrožnega sodišča tudi sprejel. Sodnica bo funkcijo vodje oddelka opravljala do konca letošnjega leta.