Vonta je Gorenaka spomnila, da ni več opozicijski poslanec, in ga opozorila,
Vonta je Gorenaka spomnila, da ni več opozicijski poslanec, in ga opozorila, "pokažite malo spoštovanja do kogar koli, razen do sebe". Foto: BoBo
Gorenak - Vonta
Nadaljuje se na družbenem omrežju .... Foto: Twitter
Minister Gorenak v studiu Odmevov

Komisija DZ-ja za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti naj bi se danes na nujni seji seznanila z odločitvijo Evropskega sodišča za človekove pravice v zvezi z izbrisanimi. Poslanka SDS-a Eva Irgl je predlagala, da obravnavo preložijo, ker nimajo slovenskega prevoda odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice. Za sejo so namreč poslanci dobili le novinarske članke o vprašanju izbrisanih.

Odločitev komentirajo najvišji politiki
Predsednica komisije Tamara Vonta (PS) je pojasnila, da prevod odločbe sodišča v slovenščino pripravljajo na državnem pravobranilstvu. Po njenem mnenju je prav, da o tem razpravljajo - ker odločitev sodišča komentirajo najvišji politični predstavniki, lahko o tem razpravljajo tudi poslanci. Proceduralnega predloga poslanke SDS-a pa ni želela dati na glasovanje.

Gorenak govoril ob izklopljenem mikrofonu
V razpravo se je nato vmešal notranji minister Vinko Gorenak, a ga je T. Vonta opozorila, da nima besede. Kljub temu je Gorenak nadaljeval razpravo. "Tega si jaz kot predsednica te komisije ne bom dovolila, da bo meni minister govoril, naj se umirim, da bom lažje živela. Zato bom sejo prekinila in jo nadaljevala kdaj drugič," je T. Vonta dejala pred prekinitvijo seje.

"Prosim pa tudi vas, da se, ne zaradi vašega zdravja, ampak zaradi zdravja vseh nas in vseh državljanov Slovenije in izbrisanih, malce povprašate po svojem ravnanju in izjavah, ki so skrajno nedopustne in neprimerne, za ministra pa sploh," je dodala.

Evropsko sodišče za človekove pravice je med drugim razsodilo, da je Slovenija šestim izbrisanim za nepremoženjsko škodo dolžna izplačati po 20.000 evrov odškodnine.

Minister Gorenak v studiu Odmevov