Vladne stranke Janšev predlog podpirajo in nanj nimajo posebnih pripomb. Foto: EPA
Vladne stranke Janšev predlog podpirajo in nanj nimajo posebnih pripomb. Foto: EPA
Aleš Gulič
Predsednik sveta LDS meni, da bi sporazum za poldrugo leto ohromil demokracijo. Foto: RTV SLO
Sporazum o nenapadanju
Šesta točka sporazuma govori o medsebojnem usklajevanju in obveščanju strank. Foto: RTV SLO
Opozicija nasprotuje paktu

Teden po tem, ko so stranke sprejele načelno soglasje o podpisu sporazuma o "nenapadanju", jih je večina svoje pripombe že poslala premierju. Stranke naj bi usklajevanja za oblikovanje končnega besedila dokumenta o sodelovanju pri pripravah na predsedovanje Slovenije EU-ju v prvi polovici leta 2008, ki ga je predlagal Janez Janša, začele prihodnji teden. LDS je edina med parlamentarnimi strankami, ki sporazumu nasprotuje.

LDS za "polno delujoči parlament"
Aleš Gulič, predsednik sveta LDS, meni, da bi podpis sporazuma o sodelovanju za leto in pol ohromil parlamentarizem in demokracijo v Sloveniji, zato je za LDS nesmiseln, odvečen in nepotreben. Gulič je opozoril, da bi sporazum zavezoval le vse parlamentarne akterje, vlade pa ne.

Slovenija se bo veliko lažje in bolje dokazala kot enakovredna država EU-ja s polno delujočim parlamentom in živo demokracijo, meni Gulič.

Dodal je, da se v LDS-u zavedajo pomembnosti in zahtevnosti obdobja, zato bodo lahko brez kakršnega koli sporazuma pomagali vladi pri predsedovanju EU-ju in hkrati ohranjali opozicijsko vlogo.

Vodja skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik si želi, da se sporazum ne bi nanašal le na parlamentarne akterje, temveč tudi na vlado. Po njegovih besedah sporazum ne bi smel ovirati nadzorne vloge opozicije, se pa strinja, da notranjepolitične teme ne bi smele vplivati na dnevni red EU-ja.

Druge opozicijske stranke imajo pomisleke predvsem glede pete točke, ki pravi, da dejavnosti, povezanih s predsedovanjem, ne bodo obremenjevali z zadevami izključno notranjepolitičnega pomena. SD bo posredoval dve pripombi na predlog, stališče do sporazuma pa bo stranka predstavila v prihodnjih dneh.

V SNS-u bi spremenili 5. in 6. točko
V SNS-u imajo pripombe predvsem na peto in šesto točko, kjer so predlagali popravek besedila. V peti točki naj bi po predlogu SNS-a zapisali, da si bodo podpisniki sporazuma prizadevali, da dejavnosti, povezane s predsedovanjem EU-ja, ne bodo čezmerno obremenjevali z notranjepolitičnimi razmerami in zadevami izključno notranjepolitičnega pomena.

Za šesto točko, ki govori o medsebojnem usklajevanju in obveščanju strank, pa predlagajo, da bi določala, da bodo podpisniki v času predsedovanja sodelovali in se praviloma medsebojno obveščali, da bi se izkoristili vsi razpoložljivi nacionalni potenciali za uspešno predsedovanje EU-ju.

Vladne stranke predlog podpirajo
Dogovor o sodelovanju in združevanju skupnih moči za uspešno izvedbo predsedovanja je po Janševem prepričanju znak politične zrelosti in odgovornega pristopa do zaupane naloge. Koalicijske stranke na predlog nimajo večjih pripomb. V NSi-ju menijo, da Slovenija potrebuje medstrankarski dogovor. Pobudi sprejemajo tudi v SLS-u, v DeSUS-u pa bodo predlog še obravnavali.

Opozicija nasprotuje paktu