Premier si želi mirnega notranjepolitičnega obdobja v prvi polovici prihodnjega leta. Foto: EPA
Premier si želi mirnega notranjepolitičnega obdobja v prvi polovici prihodnjega leta. Foto: EPA
Trenutni predlog zemljevida pokrajin
Pokrajin ne bo več od 14. Foto: RTV SLO
Na mizi tudi pokrajine in izbrisani
Janša sklical koordinacijo strank

Janez Janša je po sestanku s predsedniki parlamentarnih strank in vodjo nepovezanih poslancev dejal, da se večina strinja s predlogom vlade, da odnosov s Hrvaško ne bi urejali z resolucijami, temveč z dvostranskimi pogovori in morebitno mediacijo.

Vladnega predloga resolucije o meji s Hrvaško tako niso obravnavali, premier pa je še dodal, da ministrstvo za zunanje zadeve oziroma strateški svet za zunanjo politiko predloga resolucije nista niti pripravila, ampak sta priskrbela zgolj "gradivo za pripomoček". Prav tako niso govorili o morebitnem referendumu o vstopu Hrvaške v EU. Po Janševem mnenju zaradi dolgotrajnosti postopkov pri tej možnosti "ne gre za resno zadevo".

Janša je SLS in SNS, ki še vedno vztrajata pri svojih resolucijah, ki sta ju že vložila v parlamentarni postopek, pozval, naj razmislijo o tem, da bi predloga umaknili iz obravnave. Janez Podobnik in Zmago Jelinčič sta dejala, da bosta stranki vztrajali pri resoluciji, premier pa je odvrnil, da razprava v DZ-ju sicer bo, ne bo pa tudi podpore, če bo tudi pri glasovanju izražena takšna volja, kot je bila na tem sestanku.

Največ 14 pokrajin
Vse parlamentarne stranke se strinjajo, da je 14 zgornja meja števila pokrajin.Večina udeležencev t. i. koordinacije parlamentarnih strank želi, da se funkcije z ministrstev in upravnih enot dosledno prenesejo na pokrajine. Glede financiranja pokrajin pa soglašajo, da to ne sme pomeniti dodatnih stroškov.

Nova geometrija v DZ-ju in izbrisani
Dotaknili so se še ene teme, ki že dolgo čaka na rešitev - izbrisanih. Premier je dejal, da je tudi zaradi drugačne geometrije v DZ-ju več pripravljenosti, da se rešitev išče v okviru ustavnega zakona, a pod pogojem, da se zbližajo vsebinske rešitve.

Na sestanku so poleg predstavnika skupine nepovezanih poslancev in poslancev narodnosti sodelovali tudi zunanji in notranji minister Dimitrij Rupel in Dragutin Mate, minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar in predsednik DZ-ja France Cukjati.

Na mizi tudi pokrajine in izbrisani
Janša sklical koordinacijo strank