Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na primer, ki se je zaradi napačnih zdravniških odločitev končal tragično, so po poročanju časopisa Dnevnik opozorili svojci pokojne 49-letne pacientke iz okolice Ptuja. Bolnica je bila oktobra 2022 zaradi vnetja žolčnih kanalov in žolčnih kamnov v žolčevodih hospitalizirana v ptujski bolnišnici, med hospitalizacijo pa so jo trikrat poslali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) na odstranitev žolčnih kamnov in jo zatem na začetku novembra odpustili. Kot so svojci izvedeli pozneje, je ob tem en kamen ostal neodstranjen.

Januarski izredni strokovni nadzor v ptujski bolnišnici je pokazal, da bi bilo treba pri bolnici v roku enega do dveh mesecev po odpustitvi iz bolnišnice opraviti operacijo odstranitve žolčnika. Namesto da bi jo naročili na pregled pri kirurgu oziroma določili datum operacije, so jo iz ptujske bolnišnice odpustili z navodilom redne kontrole pri osebni zdravnici, je razvidno iz poročila, ki ga je preučil tudi odbor za strokovna medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije.

Sorodna novica Zaradi zamenjave vzorcev tkiva so želodec odstranili napačnemu bolniku

Konec novembra 2022 se je pacientka v ptujsko bolnišnico vrnila zaradi večdnevnih hudih bolečin v trebuhu in bruhanja, a jo je po mnenju komisije po nepopolni obravnavi zdravnik specializant brez posvetovanja z nadrejenim specialistom odpustil domov in na pregled naročil čez en teden. Ker se ji je nato doma stanje močno poslabšalo, so jo znova prepeljali v ptujsko bolnišnico, od tam pa zaradi vnetja žolčnika v UKC Maribor, kjer pa se je po več nepravilnostih, ki jih je po poročanju Dnevnika potrdil tudi strokovni nadzor, zdravljenje končalo tragično.

Poročilo nadzora, ki ga je strokovna komisija v UKC-ju Maribor opravila septembra lani – devet mesecev po smrti pacientke – navaja, da ob poslabšanju stanja 49-letnice dan po sprejemu v bolnišnico in dva dni pred smrtjo zdravnica namreč ni prepoznala njenega stanja, ki je bilo z največjo verjetnostjo septični šok. Namesto tega je postavila sum na srčno popuščanje in predpisala zdravilo furosemid. Aplikacija tega zdravila je bila glede na ugotovitve poročila ravno nasprotna od tega, kar je pacientka v tistem trenutku potrebovala – dodatno intravenozno tekočino.

Bolnica umrla zaradi zastoja srca, razlog v zapisniku ni pojasnjen

Člani strokovne komisije so v nadzoru ugotovili tudi, da so pacientko zdravili na navadnem oddelku, čeprav bi jo morali že ob sprejemu oziroma najpozneje ob poslabšanju stanja hospitalizirati v enoti za intenzivno nego, kar so označili za "hudo organizacijsko pomanjkljivost". Po odpovedi več organskih sistemov je bila ta premestitev sicer predvidena, vendar zaradi zasedenosti ni bila izvedljiva. Pacientka je nato v fazi premeščanja doživela zastoj srca, a so jo reanimirali in ji nato odstranili kamen iz žolčevoda. Umrla je naslednji dan, v obdukcijskem zapisniku pa je, kot poroča Dnevnik, po pojasnilih svojcev kot vzrok smrti navedena odpoved srca, razlog pa ni pojasnjen.

Komisija je po opravljenem izrednem nadzoru naložila več ukrepov vpletenim zdravnikom, med drugim dodatno strokovno usposabljanje oziroma delo pod nadzorom mentorja ter izrek pisnega opozorila, oddelku za gastroenterologijo na interni kliniki UKC-ja Maribor pa so predlagali, da z najvišjo stopnjo prioritete vzpostavi delovanje enote za intenzivno nego. Poročilo o izvedenih aktivnostih odbor pričakuje v šestih mesecih, še poroča Dnevnik.

Bolnica umrla na Ptuju zaradi več nepravilnosti bolnišnic